Primăraşul Falcă cel viteaz şi Zmeul Guvernului sau cum se laudă cu succesuri un primar care a făcut praf un program de finanţare elveţian

Primarul Gheorghe Falcă s-a urcat pe calul alb al salvatorului oraşului şi a anunţat public faptul că pleacă la Guvern să se ia de gât cu ministrul Finanţelor, căruia vrea să-i pârască pe infamii parlamentari social-democraţi de Arad care lasă Aradul fără puzderie de bani de la Guvern. După cum a anunţat public Gheorghe Falcă, la solicitarea ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, primarul municipiului Arad se va afla la București pentru o întâlnire vizând susținerea guvernului pentru sistemul de termoficare centralizat. Valoarea necesară, transmisă de către municipalitate, este de 5,2 milioane de lei. „Sperăm ca nimeni din Arad, în special parlamentarii PSD, să nu se opună intenției Ministerului Finanțelor de a-și îndeplini obligația față de arădeni. Așa cum știți, în anii trecuți, ministerul nu și-a îndeplinit această obligație din punct de vedere al cotei de bani care trebuia alocată pentru susținerea agentului termic. Cu ocazia acestei întâlniri, îi voi arăta ministrului finanțelor faptul că la această rectificare municipiului Arad i s-au luat 193.000 lei, bani care erau destinați copiilor cu probleme financiare, cărora municipalitatea le-a acordat o masă caldă în ultima parte a anului şcolar 2017-2018. Să nu uităm că municipalitatea a investit 330.000 lei pentru amenajarea cantinei mobile care astăzi este nefuncțională, deoarece Guvernul României ne-a tăiat aceste fonduri. Mai mult decât atât, Guvernul României nu și-a îndeplinit obligațiile față de învățământul arădean la această rectificare. 38 de unități școlare și 6 creșe au în acest moment un deficit financiar care depășește 5 milioane de lei. Am convenit cu aceste unități școlare ca în fiecare lună în care facturile nu mai pot fi plătite, acestea să fie trimise în plic, pe adresa Ministerului Finanțelor, pentru ca acesta să știe problemele pe care le-a cauzat în municipiul Arad. Tot la această întâlnire voi arăta ministrului faptul că legea este încălcată, deoarece aceasta prevede clar că în anul 2018, venitul dintr-un oraș trebuie să fie egal cu cel din 2017. 11 milioane de euro lipsesc acum din bugetul nostru. Aceasta sumă înseamnă foarte mult pentru un oraș. Iar dacă ne-au furat acum, sigur ne vor fura și anul viitor”, a precizat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

De fapt, Falcă, alături de alţi primari, a fost convocat să fie ajutat de Guvern

La anunţul festivist al primarului a răspuns, pe contul său de socializare, cineva care este în măsură să ştie din interior ce are Guvernul pe ordinea de zi, inclusiv în ceea ce priveşte întâlnirile cu primarii cu probleme în gestionarea banului public al comunităţilor pe care le păstoresc. Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a explicat condiţiile în care a fost chemat primarul Aradului la Guvern. „Nici nu mai stiu cum sa cataloghez ce se petrece cu cetateanul Falca…sa fie delir, sa fie mitomanie sadea…sa fie amandoua? Cum sa minti ca ai intalnire doar tu cu ministrul finantelor, ca te-a chemat doar pe tine si ce o sa ii mai dai tu peste nas ministrului la intalnire? Fereasca-ne Dumnezeu!!! 😂 😂 😂 Si obsesia asta cu parlamentarii PSD….patologie curata! In realitate, Guvernul Romaniei, ingrijorat de soarta locuitorilor din vreo 18 localitati, in prag de iarna, a convocat, prin ministrul finantelor publice, primarii pentru analiza si identificarea unor solutii. Acesta este si cazul cetateanului Ghita. Ce va putea oare spune omul acesta in onorabila adunare? Ca de ani de zile praduieste bugetul Aradului? Sau ca de ani de zile il doare in cot de situatia CET-ului, astfel incat, invariabil, la inceputul iernii exista pericolul sistarii livrarii de apa calda si caldura? Sau poate sa spuna colegului meu, Teodorovici, cum a pierdut milioane de euro din programul cu elvetienii pe care l-a ingropat, din crasa nepasare si uriasa nepricepere in treburile administratiei publice?
Am discutat azi cu ministrul finantelor publice, domnul Eugen Teodorovici, informandu-l despre situatia reala a termiei la Arad si solicitand, totodata, sprijin pentru depasirea problemelor cu incalzirea in aceasta iarna. Nu putem lasa pe mana unui impostor aceasta problema spinoasa, pentru ca noua chiar ne pasa de soarta miilor de aradeni adusi in cea mai umilitoare situatie, aceea de a nu avea caldura la iarna, de un personaj sinistru, inca primar al Aradului”, a scris Mihai Fifor pe contul său de socializare.

Plângăciosul Falcă a făcut praf intenţia elveţienilor de a finanţa sistemul de termoficare arădean

Gheorghe Falcă şi echipa sa au ratat un important demers menit să conducă la reabilitarea reţelei de distribuţie a energiei termice şi a unui punct termic în municipiul Arad, în baza fondurilor obţinute de la partea elveţiană. Însă, deşi în campania electorală din anul 2016 Gheorghe Falcă îl plimba pe ambasadorul Elveţiei prin Arad şi se plângea de „Guvernul cel rău” care nu îl sprijină, iată că după doi ani de zile, răbdarea elveţienilor s-a terminat. În faţa unei serii lungi de scuze şi încercări de tergiversare din partea Primăriei Aradului, care a făcut ca proiectul să iasă din toate termenele asumate, în 11 mai, prin adresa cu nr. 735739/11.05.2018, Ministerul Finanţelor Publice îi comunică lui Gheorghe Falcă: „Stimate domnule primar, vă transmitem alăturat scrisoarea primită din partea SECO prin care partea elveţiană suspendă implementarea proiectului „Termoficare în Arad – reabilitarea reţelei de transport şi distribuţie a energiei termice şi transformarea punctului termic din cartierul Aradul Nou”, conform prevederilor art. 22.2 din Acordul de Proiect şi intenţionează să retragă sprijinul financiar pentru acest proiect, conform art. 22.1 din Acordul de Proiect. Între timp, partea elveţiană ne-a comunicat faptul că în următoarele zile va transmite scrisoarea oficială cu privire la retragerea sprijinului financiar pentru acest proiect şi încheierea acestuia”. Partea elveţiană consideră că acest proiect nu se mai poate implementa, având în vedere multiplele întârzieri în procesul de achiziţie înregistrate în perioada de implementare a proiectului. În plus, spun elveţienii, la acest moment nu se cunoaşte cu exactitate când se va putea semna contractul de lucrări, fapt care de asemenea i-a făcut să stopeze finanţarea, ceea ce echivalează cu oprirea proiectului.
Senatorul PSD de Arad Mihai Fifor a descoperit detaliile acestui important rateu al echipei Falcă în implementarea unui proiect cu finanţare elveţiană. „Nu numai că primarul Gheorghe Falcă s-a arătat incapabil să îndeplinească obligaţiile Primăriei pentru un proiect de finanţare în baza unui acord bilateral România-Elveţia. În momentul când a conştientizat că nu poate îndeplini condiţiile asumate, a încercat să o dea la întors, solicitând aprobarea pentru finanţarea în baza aceluiaşi program de cooperare România-Elveţia a unui alt proiect, de achiziţie de tramvaie ecologice”, a declarat senatorul PSD Mihai Fifor. În fapt, prin adresa cu nr. 36514/21.05.2018, adresată Unităţii Naţionale de Coordonare şi Ministerului Finanţelor, Gheorghe Falcă a recunoscut că a pierdut proiectul privind termoficarea dar cere sprijin pentru alt proiect de eficienţă energetică, alternativ la termoficare, şi anume achiziţia de tramvaie noi, moderne şi ecologice, pentru că Aradul este prin tradiţie un oraş al tramvaielor. Solicitarea a fost, evident, respinsă. Prin adresa 80.954/24.05.2018, Ministerul Finanţelor îl anunţă pe Gheorghe Falcă de ce nu poate primi în baza vechiului proiect bani pentru cel alternativ gândit la Arad. „Nu vă putem sprijini în acest demers având în vedere că perioada de angajare a fondurilor în cadrul Programului de Cooperare elveţiano-român s-a încheiat la data de 6 decembrie 2014. Prin urmare, aprobarea unui nou proiect în cadrul Programului de cooperare elveţiano-român nu este posibilă”, se arată în adresa Ministerului Finanţelor către Primăria Arad, care consfinţeşte definitiv eşecul lui Gheorghe Falcă în accesarea banilor elveţieni. „Este o dovadă clară de incompetenţă a acestui primar iresponsabil şi a echipei sale, care şi-au permis să dea cu piciorul la o asemenea oportunitate. În timp ce a adus CET Arad la insolvenţă pentru că nu şi-a făcut treaba, nu a reuşit să reabiliteze reţelele de termoficare şi punctul termic din Aradul Nou pe fonduri atrase de la partea elveţiană. În loc să-şi recunoască incompetenţa, abureşte arădenii cu alte fantasmagorii, de genul regenerării urbane, pe credite sau pe alte angajamente care, probabil, aşa cum, ne-a obişnuit deja domnul Gheorghe Falcă, nu vor fi niciodată îndeplinite. Şi în tot acest marasm al incapacităţii manageriale şi administrative, trebuie să existe un vinovat… Nu el, Falcă, ci Guvernul PSD. Aşa înţelege un primar iresponsabil să-şi acopere neputinţa”, a declarat senatorul PSD Mihai Fifor.
Valoarea totală a Proiectului „Termoficare în Arad – reabilitarea reţelei de transport şi distribuţie a energiei termice şi transformarea punctului termic din cartierul Aradul Nou” a fost de 9.326.553 franci elveţieni, din care contribuţia elveţiană nerambursabilă a fost de 6.586.650 de franci elveţieni, reprezentând 85% din costurile eligibile ale proiectului.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

five × four =