Colecția unică de piese decorative și sculpturi realizate în secolul al XVIII-lea și expuse în această perioadă în Lapidarium UBB (str. Em. de Martonne nr. 1) este deschisă, în această săptămână, spre vizitare. Publicul poate admira expoziția găzduită de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) în zilele de marți, joi și vineri, între orele 13.00 și 15.00.
Cele 24 de statui și fragmente decorative ale colecției au fost realizate între anii 1751–1753 de unul dintre cei mai însemnați reprezentanți ai barocului transilvan, sculptorul Johann Nachtigall. Galeria de statui a fost executată la comanda contelui Dénes Bánffy, fiul guvernatorului Transilvaniei, György Bánffy, pentru a decora curtea de onoare a Castelului Bánffy de la Bonțida.
Majoritatea sculpturilor înfățișează personaje mitologice și ființe cu puteri extraordinare a căror sursă de inspirație a fost lucrarea „Metamorfoze” a poetului roman Ovidiu. Astfel, spațiul lapidariului UBB găzduiește figurile unor zei precum Poseidon, stăpânul mărilor și al cutremurului în mitologia greacă, Demetra, zeița agriculturii, sau Kybele, zeiță-mamă de origine anatoliană. Pe lângă aceste figuri fantastice, colecția cuprinde câteva piese ornamentale, cu precădere urne decorate cu volute și motive vegetale.
Prin găzduirea și expunerea acestor piese de patrimoniu, Universitatea Babeș-Bolyai își dorește să creeze un mediu propice pentru conservarea și promovarea moștenirii culturale locale și naționale.
Johann Nachtigall (născut în 1717 – decedat în 1761) a fost un sculptor remarcabil din Transilvania, activ în perioada barocului. El este cunoscut pentru contribuțiile sale semnificative la arta barocă și pentru colaborarea sa cu Anton Schuchbauer la realizarea unor opere deosebite.
Una dintre capodoperele sale este amvonul Bisericii Romano-Catolice Sfântul Mihail din Cluj, care este un exemplu de artă barocă cu elemente decorative frumoase și structuri pseudo-arhitecturale. De asemenea, Johann Nachtigall a creat altarul principal al Bisericii Romano-Catolice din Târgu-Mureș în 1755, împreună cu Anton Schuchbauer.
Acesta era unul dintre cei mai fini sculptori din perioada barocă. Anton Schuchbauer s-a născut în Austria, în 1719, și s-a mutat la Cluj în 1740. Printre operele sale se numără monumentul funerar al generalului conte Otto Ferdinand von Abensperg und Traun, fost guvernator militar al Transilvaniei.
Tot el a realizat sculpturile care decorează fațada Palatului Bánffy din Cluj-Napoca, azi Muzeul de Artă. O altă operă impresionantă este statuia Fecioarei Maria, amplasată în fața Bisericii Universității din Cluj. Anton Schuchbauer a murit la Cluj, în 1789.
Citiți și: