Regele Ferdinand I a stabilit prin Decretul nr. 4090 din 12 septembrie 1919 că „Universitatea maghiară din Cluj se transformă pe ziua de 1 octombrie 1919 în Universitate românească”. Primul rector al Universității din Cluj a fost profesorul Sextil Pușcariu, iar lecția inaugurală – Datoria vieţii noastre – a fost prezentată la 3 noiembrie 1919, de către profesorul Vasile Pârvan. De aceea, ziua de 3 noiembrie este atât de importantă pentru istoria universității clujene.
După tradiția latină începută în 12 mai 1581 (sec. XVI) – 12 mai este o altă sărbătoare din seria „Ziua UBB” – , completată/înlocuită cu limba germană (sec. XVIII) și maghiară (sec. XIX), adăugarea în 1919 (sec. XX) a componentei românești în învățământul superior universitar clujean a fost un moment istoric, anticipat în Transilvania de cursurile în limba română din învățământul superior greco-catolic de la Blaj de la început de secol XIX. Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin profilul multicultural-multilingvistic – cu trei limbi academice oficiale: română/maghiară/germană – și mottoul Tradiție și Excelență, onorează astăzi această istorie.
Universitatea (românească) din Cluj a introdus în învățământul superior de limba română modelul humboldtian de universitate și diverse practici universitare internaționale, precum conferirea titlului de Doctor Honoris Causa (Regina Maria a fost între primii care au primit acest titlu). În octombrie 1927, Universitatea din Cluj a adoptat oficial numele „Universitatea Regele Ferdinand I”, nume pe care l-a purtat până în 1948. Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este astăzi succesorul academic și legal al Universității din Cluj/Universitatea Regele Ferdinand I.
În acest an două evenimente marchează „Ziua UBB”:
· „Un veac de sincronism” – un eveniment co-organizat de UBB cu Academia Română și Dilema, luni, 4 noiembrie 2024, dedicat lui Eugen Lovinescu și efortului acestuia de sincronizare culturală a țării cu reperele relevanteo Vă așteptăm la mesele rotunde și la dezbaterea dintre rectorul UBB, prof. univ. dr. psih. Daniel David, și președintele Academiei Române, acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop.
· Studenții UBB organizează “UBB Festival”