Dezinsecția domeniului public din Cluj este una dintre marile provocări cu care trebuie să se confrunte comunitatea. În Cluj-Napoca, există mai multe lacuri, precum cele din Gheorgheni ori Parcul Central, râul Someșul Mic și pârâuri precum Canalul Morii, locuri care reprezintă locuri propice pentru înmulțirea unor insecte precum țânțarii.
Municipiul Cluj-Napoca a reușit să gestioneze cu mari eforturi chestiunea înmulțirii dăunătorilor în perimetrul orașului. În fiecare an, sunt organizate mai multe campanii de dezinsecție, delarvare și deratizare. De obicei, aceste campanii țin câte trei săptămâni și au loc noapte de noapte, în intervalul orar 22.00 – 06.00. Aceste campanii presupun un efort financiar considerabil, pentru că ele vizează spațiile care aparțin comunității locale, precum și spațiile deschise care aparțin persoanelor fizice și juridice, ceea ce înseamnă o suprafață considerabilă.
Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca spun că, dacă aceste campanii s-ar limita strict la spațiile care aparțin orașului, ele ar fi lipsite de eficiență, deoarece dăunătorii ar supraviețui și s-ar înmulți în spațiile care aparțin persoanelor private și apoi ar reveni în tot orașul. Dezinsecția presupune și utilizarea de prădători naturali care consumă larvele insectelor în lacurile, în pârâurile care trec prin oraș, precum și în râul Someșul Mic. De exemplu, lacurile din oraș sunt repopulate în fiecare primăvară cu puiet de pește, care se hrănește cu insecte, inclusiv cu larve de țânțari și de muște. Totuși, astfel de insecte reapar în perioadele mai ploioase, de aceea, campaniile de combatere a dăunătorilor cu pesticide trebuie repetate periodic.