Circa şase miliarde de tone de nisip marin şi alte sedimente sunt extrase din oceane în fiecare an, spun experții ONU. Ei avertizează asupra consecinţelor grave ale acestei activităţi asupra biodiversităţii şi resurselor piscicole, relatează AFP.

Experţii au folosit sistemul de identificare automată al navelor pentru a le localiza şi au instruit apoi AI să distingă ambarcaţiunile de extracţie a nisipului după modelul lor de deplasare, scrie AFP, citată de Agerpres.

Este pentru prima dată când Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu reuşeşte să stabilească aceste date, datorită inteligenţei artificiale. Directorul centrului de analiză a datelor pentru UNEP, Pascal Peduzzi, a declarat pentru AFP că semnalele emise de nave permit accesul la deplasările tuturor ambarcațiunilor de pe planetă. Având în vedere că analiza este la început, doar 50% dintre nave sunt urmărite, potrivit RFI România.

ONU estimează că între patru şi opt miliarde de tone de nisip marin şi alte sedimente au fost extrase în fiecare an din mări şi oceane, între 2012 şi 2019. „Aceasta înseamnă şase miliarde de tone în medie în fiecare an, sau echivalentul a peste un milion de camioane zilnic”, a explicat  directorul centrului de analiză a datelor pentru UNEP, Pascal Peduzzi.

Vasele extractoare sunt ca nişte „aspiratoare” care „macină fundul mării” şi îl „sterilizează”. Aceste operațiuni provoacă dispariţia microorganismelor oceanice şi punând în pericol biodiversitatea şi resursele piscicole, a subliniat expertul, mai scrie Agerpres.ro.

ONU speră să poată publica anul acesta şi cifrele pentru perioada 2020-2023.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply