Cinci contracte de finanțare care au ca obiectiv atragerea resurselor umane înalt specializate din străinătate, în activități de cercetare, dezvoltare și inovare au fost câștigate de către Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN).
Proiectele câștigătoare sunt:
– Proiectul “AI design of decentralized coopetitive control over networks – DECIDE” își propune să dezvolte o metodologie nouă pentru controlul competitiv și cooperativ al sistemelor interconectate în rețea, cu aplicații în domeniul vehiculelor autonome și al schimbărilor climatice.
– Proiectul “Collaborative Platform for Smart Agriculture” are ca scop crearea unei platforme complexe bazate pe Internet of Things (IoT) pentru agricultura inteligentă, facilitând optimizarea lanțului de producție agricolă și luarea deciziilor inteligente în domeniul agricol.
– Proiectul “Centre of Excellence in Computer Assisted Systems for Drug Dosing Control Optimisation” își propune să dezvolte o platformă completă și un algoritm multi-obiectiv pentru perfuzia optimă și continuă de medicamente, contribuind la îmbunătățirea rezultatelor pacienților și reducerea costurilor de recuperare post-operatorie.
– Proiectul “New frontiers in adaptive modular robotics for patient-centered medical rehabilitation” urmărește dezvoltarea unui sistem robotic inteligent și adaptabil pentru tratarea pacienților cu deficiențe neuromotorii, facilitând procesul de recuperare medicală și reabilitarea pacienților.
– Proiectul “New smart and adaptive robotics solutions for personalised minimally invasive surgery in cancer treatment” se concentrează pe dezvoltarea de dispozitive robotice medicale inteligente și adaptabile pentru intervenții chirurgicale minim invazive personalizate în domeniul oncologic, contribuind la îmbunătățirea tratamentului cancerului.
Acestea reprezintă un succes notabil al universității și demonstrează angajamentul său în promovarea excelenței în cercetare și dezvoltare.
Contractele de finanțare au fost semnate de către rectorul UTCN, Vasile Țopa, la sediul Guvernului României.
Valoarea totală aprobată pentru cele 5 proiecte este de 34.847.869,00 lei (7.062.514,80 EUR), iar durata de implementare este de 36 de luni.