O nouă versiune a robotului operat de inteligență artificială generativă ChatGPT, prezentată săptămâna trecută și adoptată deja de motorul de căutare Bing al Microsoft, se laudă că este “la fel de bun  ca oamenii în multiple domenii profesionale și academice”, scrie France24.

Compania californiană OpenAI, inițiatoarea fenomenului ChatGPT, a lansat GPT-4, o nouă versiune a tehnologiei de inteligență artificială generativă care operează celebrul chatbot și care este cu un pas mai aproape de programe informatice ”la fel de inteligente” ca și oamenii, potrivit RFI România.

Microsoft, care a investit miliarde de dolari în acest start-up, a anunțat totodată   că a integrat GPT-4 în Bing, motorul său de căutare, care deja de o lună este dotat cu funcții ChatGPT.

“GPT-4 este un model multimedia excelent, nu la fel de bun ca oamenii în multe scenarii din viața reală, dar la fel de bun ca oamenii în multe domenii profesionale și academice”, a transmis într-un comunicat compania OpenAI.

ChatGPT a generat mult entuziasm, dar și controverse, deoarece este accesibil de către oricine și este deja utilizat de milioane de oameni din întreaga lume pentru a scrie eseuri, linii de cod, scenarii sau pur și simplu pentru testarea propriilor capacități.

Cu GPT-4, chatbotul va deveni “mai creativ și mai colaborativ ca niciodată”, promite compania. Spre deosebire de versiunile anterioare, noul model este dotat cu viziune: înțelege textul, dar și imaginile, datorită unui alt start-up, Be My Eyes. În schimb , el nu generează decât text.

Deocamdată, doar utilizatorii ChatGPT Plus, versiunea cu plată a chatbotului, și cei un milion de utilizatori de internet care au acces la noul Bing vor putea testa GPT-4 (deocamdată fără procesarea imaginilor).

OpenAI s-a impus ca lider în domeniul inteligenței artificiale (IA)  generative cu programele sale care produc text sau, precum DALL-E, imagini. Capacitățile multimedia ale GPT-4 reprezintă un pas în direcția așa-numitei inteligențe artificiale “generale”, pe care o vizează Sam Altman, patronul start-up-ului.

Potrivit lui Sam Altman, conceptul se referă la sisteme de inteligență artificială cu capacități cognitive umane, sau “mai inteligente decât oamenii în general”.  “Misiunea noastră este să ne asigurăm că inteligența artificială generală aduce beneficii întregii umanități”, a declarat el pe blogul companiei la 24 februarie.

Deocamdată, modelului îi lipsește o capacitate crucială: memoria. Acesta a fost ”instruit” cu date care se termină în septembrie 2021 și “nu învață continuu din experiențele sale”, detaliază OpenAI.

În schimb, a câștigat teren în domeniul academic: “trece examenul pentru a deveni avocat cu un scor la fel de bun ca al primilor 10%. Versiunea precedentă, GPT 3.5, era în ultimii 10%”, se laudă compania.

“GPT-4 poate aplica de acum la Stanford (universitate americană de prestigiu – n.red.). Capacitatea sa de a gândi este nemaivăzută”, a scris pe Twitter Jim Fan, un specialist în inteligență artificială care a lucrat pentru Google și OpenAI, iar acum este la Nvidia. El a recunoscut că la unele teste a primit rezultate mai proaste, decât modelul GPT-4.

“Puterea algoritmului va crește, dar nu este vorba de o a doua revoluție”, a declarat Robert Vesoul, CEO al companiei franceze Illuin Technology. “Nu am plecat încă de pe Lună către Marte”.

“În pofida capacităților sale, GPT-4 are limitări similare cu modelele anterioare”, a recunoscut OpenAI. “Încă nu este pe deplin fiabil (are “halucinații”, inventează lucruri și face erori de logică)”.

Citiți mai mult AICI

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *