În Transilvania, azi, oamenii participă la una dintre cele mai importante sărbători religioase, Luminația. Este vorba de o sărbătoare cu origini catolice, care a fost preluată de toate comunitățile creștine.

De Luminație, oamenii se strâng în jurul mormintelor celor dragi. Aduc flori, aprind lumânări și se roagă pentru sufletele din Purgatoriu. Luminația nu este o sărbătoare tristă, pentru că ea celebrează victoria vieții asupra morții, victoria luminii asupra întunericului, spune preotul greco-catolic Mircea Marțian.

Potrivit istoricului Leonard Horvath, Luminația a fost instituită în Evul Mediu de către Biserica Catolică, după ultima cruciadă, cea de la Varna. Cruciada, printre liderii căreia se număra românul Iancu de Hunedoara, s-a terminat cu un dezastru pentru creștini. Regele Ungariei, Vladislav Jagello, și-a găsit sfârșitul pe câmpul de luptă, alături de mii de cruciați. De atunci, pentru sufletele lor și alte tuturor celor decedați, în 1 noiembrie, sunt oficiate rugăciuni publice.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *