În zilele de 16-19 septembrie 2019, Alteța Sa Regală Principele Radu a reprezentat pe Majestatea Sa Custodele Coroanei într-o vizită cu caracter public în Republica Turcia. Vizita a făcut parte din proiectul de susținere de către Familia Regală a prezenței României și Uniunii Europene în țări din vecinătatea Uniunii Europene, potrivit RomaniaRegala.ro.

Alteța Sa Regală a sosit la Ankara în cursul zilei de luni, 16 septembrie. Principele Radu, alături de delegația română și de reprezentanții Ambasadei României la Ankara, a vizitat Castelul Ankara, o fortăreață ridicată în Evul Mediu timpuriu.

După-amiază, Principele Radu s-a întâlnit cu ministrul Educației Naționale din Republica Turcia, dl. Ziya Selçuk. A fost discutată posibilitatea amplificării relației bilaterale în domeniul învățământului universitar și integrarea unor proiecte cu caracter european. În prima parte a anului 2020, Principele Radu va însoți la Ankara, Izmir, Istanbul și Eskișehir o amplă delegație de rectori ai unor universități din România.

În dimineața de marți, 17 septembrie, Alteța Sa Regală a fost oaspetele președintelui Parlamentului Republicii Turcia, Excelența Sa domnul profesor doctor Mustafa Șentop. La întâlnire au luat parte reprezentanți ai Marii Adunări Naționale a Republicii Turcia și ai Ambasadei României la Ankara. Președintele Parlamentului a evocat parteneriatul strategic dintre țările noastre și puternica legătură economică și a evidențiat importanța României în decursul celor 140 de ani de relații diplomatice bilaterale dintre țările noastre. Principele Radu a evocat angajamentul Majestății Sale Custodele Coroanei și al Familiei Regale a României de a intensifica legăturile economice, culturale și educaționale cu țările din vecinătatea României și a Uniunii Europene.

Tot marți, Principele Radu a reprezentat pe Majestatea Sa Custodele Coroanei într-o întâlnire cu președintele Semilunii Roșii a Turciei, dr Kerem Kınık. Semiluna Roșie din Turcia este o vastă organizație, cu o activitate extinsă în țări din întreaga regiune. A fost fondată în anul 1868, cu opt ani mai devreme decât Crucea Roșie Română. Alteța Sa Regală a discutat cu președintele organizației despre proiectele comune ale celor două societăți naționale și despre parteneriatul privilegiat dintre Turcia și România în plan umanitar, consfințit recent printr-un Memorandum. Dr Kınık a fost oaspetele Majestății Sale Custodele Coroanei la Palatul Elisabeta, în noiembrie 2017.

Joi, 19 septembrie, la Istanbul, Principele Radu a vizitat în cursul dimineții Comitetul Național Paralimpic al Turciei. La întâlnire a participat ES dl Gabriel Șopanda, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României la Ankara, precum și dna consul general Adriana Ciamba. Organizația a fost reprezentată de vicepreședintele Murat Aksu, de secretarul general İbrahim Gümüşdal și de secretarii generali adjuncți Deniz Kurt și Berrin Altınöz. Întâlnirea a avut ca temă cooperarea dintre comitetele naționale din cele două țări în domeniul instruirii profesionale a celor care activează în mișcarea paralimpică și aprofundarea în societățile țărilor noastre a cunoașterii acestui important domeniu.

Joi seara, la Istanbul, Alteța Sa Regală a fost invitatul de onoare al unui dineu oferit de dl Aykut Eken, președintele Federației Mondiale a Consulilor Onorifici. La eveniment au luat parte ES dl Gabriel Șopanda, ambasadorul României la Ankara, dna Adriana Ciamba, consulul general al României la Istanbul, precum și membri ai Corpului Diplomatic și Consular din Belgia, Brazilia, Croația, Bulgaria, Kuwait, Noua Zeelandă și Polonia.

Regele Mihai I și Regina Ana au fost oaspeții autorităților din Republica Turcia în vara anilor 2005, 2006 și 2007. Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au efectuat vizite cu caracter public în Republica Turcia în anii 200520062007, 2008, 2013 și 2018. Recent, Principesa Maria a vizitat Turcia pentru a lua cunoștință despre activitatea caritabilă din taberele de refugiați sirieni.

A fost a noua vizită externă a Familiei Regale a României în anul 2019, după vizita Principelui Radu la Istanbul (februarie), cea a Principesei Maria la Bruxelles (februarie), a Principelui Radu în Azerbaidjan (martie), după vizitele Custodelui Coroanei și Principelui Radu în Franța și Danemarca (aprilie) și Luxemburg (mai), după vizita Principesei Maria în taberele de refugiați sirieni din Turcia (mai) și după vizita Principelui Radu la Madrid (iunie).

 

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *