Organizarea in aceeaşi zi a alegerilor pentru Parlamentul European şi a referendumului pe tema Justiţiei convocat de preşedintele României, Klaus Iohannis, a dus la o prezenţă mai bună la urne a românilor, comparativ cu alegerile europene precedente. Secţiile de votare au fost deschise la ora 07.00 şi se vor închide la ora 21.00, potrivit ClujToday.ro.

 

La ora 09.00, deja se prezentaseră la urne 3,36 la sută dintre cetăţenii cu drept de vot la alegerile europene şi 2,70 la sută la referendum, potrivit ClujInsider.ro.

 

La Cluj, printre primii politicieni care au votat au fost senatorul USR, Mihai Goţiu, comisarul european pentru Dezvoltare Regională, Corina Creţu, care candidează pentru un mandat de europarlamentar din partea Pro România, precum şi fostul vicepremier Ioan Rus, membru, de asemenea, al partidului Pro România.

 

Preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, şi-a programat votul la ora 10.30, iar primarul PNL din Cluj, Emil Boc, fost premier al României, la ora 11.00. La ora 12.00, urmează să voteze şi deputatul PNL Adrian Oros, vicepreşedinte al principalului partid de Opoziţie.

 

Din Cluj, pe lista candidaţilor pentru Parlamentul European se găsesc mai multe nume. Lista PNL este deschisă de clujeană Rareş Bogdan, iar pe listă se regăseşte şi preşedintele PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda. Pe lista Pro România se regăsesc, de asemenea, două candidate susţinute de organizaţia clujeană, Corina Creţu şi Sigina Luca. Lista ALDE este deschisă de europarlamentarul Norica Nicolai, care a fost, timp de două mandate, senator de Cluj. Pe lista PMP se află senatorul Vasile Cristian Lungu, preşedintele organizaţiei clujene. În cazul Alianţei USR-PLUS, lista de candidaţi este deschisă de fostul comisar european şi premier, Dacian Cioloş, care a terminat Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, precum şi alţi clujeni, precum arhitectul Dan Clinci, care se află, însă, pe locuri neeligibile.

 

Tot din Cluj, pe locul 3 pe lista de candidaţi a UDMR, se află fostul vicepremier Csilla Hegedus.

 

UPDATE:

La ora 10.00, prezenţa la urne la alegerile europarlamentare este de 6,56 la sută, iar la referendum este de 5,40 la sută.

 

UPDATE2:

La ora 17:00, prezența la vot era de 35,07% la alegerile europarlamentare și de 29,11% la referendum, potrivit BEC. Românii au ieșit la vot în număr semnificativ mai mare decât la alegerile parlamentare din 2016, când la aceeași oră se înregistra o prezență de 30,7% (când prezența finală a fost de 39,49%), și se apropie rapid de prezența de la localele din 2016 de 35,3% (când prezența finală a fost de 48,43%).

La referendumul declanșat de președintele Iohannis, prezența la ora 16:00 a fost de 25,9% și a depășit deja prezența la referendumul pentru familie de anul trecut, desfășurat în două zile (20,41%). Pragul de validare este de 30%, potrivit G4Media.ro.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *