În 8 mai 1941, venea pe lume într-o localitate din Basarabia, pe atunci sub ocupația URSS, Cornel Chiriac, moderatorul uneia dintre cele mai ascultate emisiuni radio din România: Metronom. Pasionat de jazz, rock, pop și blues, Cornel Chiriac făcea cunoscute aceste genuri în România comunistă. Care a fost soarta lui, aflați din Pagina de istorie.

În vara lui 1967, Radio România a început să difuzeze o emisiune de muzică ce a devenit cea mai ascultată producție de acest fel. Emisiunea Metronom era moderată de Cornel Chiriac, un tânăr cu adevărat împătimit de genuri de muzică pe care regimul comunist le considera decandente: rock, blues sau jazz. Împreună cu Geo Limbășanu, prezenta informații la zi din sfera acestor genuri și difuza meodii ale unor formații sau interpreți precum Jimi Hendrix, Beatles sau Joan Baez. Uneori, reușea să prezinte albume publicului din România la doar câteva zile după ce acestea erau lansate în Statele Unite ale Americii.

Nu doar tinerii din România ascultau emisiunile sale, ci și din străinătate, chiar dacă nu înțelegeau limba română, o înțelegeau pe cea a muzicii. La scurtă vreme după invazia Cehoslovaciei, a difuzat pe post balada lui Mircea Florian numită ”Vocea oilor”, melodie care spunea cum cinci lupi mici și unul mai mare au atacat o stână, iar mai târziu melodia ”Back in the USSR” a formației Beatles. În consecință, emisiunea Metronom a fost desființată în 1969.

Cornel Chiriac nu a fost doar un producător de emisiuni radio, ci și producător de muzică, organizator de festivaluri și alte evenimente muzicale. Fin cunoscător al limbii engleze, el a fost primul care a tradus în limba română opera rock ”Jesus Christ Superstar”. Ca producător, a sprijinit formații precum Phoenix sau Sideral.

Citiți mai multe pe ClujToday.ro și RFI.ro.

Comments

comments

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *