Unul dintre partidele care au fost lansate anul acesta drept o alternativă la actuala clasă politică, PLUS, condus de fostul premier, fostul comisar european, fostul consilier prezidențial, fostul ministru al Agriculturii și, totodată, fostul subsecretar de stat Dacian Cioloș, a început să se confrunte cu un adevărat fenomen de dezagregare. În ultima perioadă, PLUS a pierdut doi candidați de pe lista pentru Parlamentul European și pe coordonatoarea departamentului de Educație. La Cluj, de asemenea, s-au retras doi lideri locali cunoscuți.

Politica românească s-a confruntat de puține ori cu retragerea unor candidați după depunerea listelor la Biroul Electoral. Totuși, cel puțin din acest punct de vedere, PLUS a demonstrat că este diferit de partidele clasice. Doi dintre candidați au anunțat deja că se retrag, deși încă nu a început campania electorală.

Este vorba de Oana Popescu, cea care ocupa locul 20 de pe lista candidaților Alianței USR – PLUS pentru Parlamentul European. Oana Popescu a fost secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii din perioada Guvernului Cioloș.

”Am participat la acest proces considerand ca voi avea astfel ocazia sa fac mai mult bine, mai repede, mai multor oameni. Am constatat ca – cel putin momentan – nu este asa. Prefer sa ocup locul care consider ca imi ofera cel mai bun context sa-mi folosesc la maximum capacitatile, iar acest loc ramane, deocamdata, societatea civila, mediul profesional de analiza, de politica internationala, de comunicare etc”, a scris ieri Oana Popescu pe Facebook.

În data de 9 aprilie, și Valeriu Nicolae, la rândul său fost secretar de stat în Guvernul Cioloș, a anunțat că se retrage de pe lista de candidați și a demisionat, de asemenea, din PLUS. „Nu a mers. Am încercat, am pus şi suflet dar am înfrânt. Îmi pare tare rău că nu a funcţionat. Am simţit că risc să pierd nişte prieteni tare dragi şi că devin din ce în ce mai încrâncenat. Nu am mai râs cam de multişor şi nu prea îmi place de mine aşa. Presiunea aşteptărilor multora, unii dintre ei oameni pe care îi respect a fost nu rar, înfricoşătoare. Nu se schimbă nimic, doar că nu mai fac parte dintr-un partid. Dacian rămâne cel mai fain om cu care am lucrat vreodată”, a scris Valeriu Nicolae.

În 22 martie a demisionat coordonatorul PLUS pe Educație, Mirabela Amarandei. Ea a fost purtător de cuvânt al Ministerului Educației în guvernarea condusă de Dacian Cioloș. “Am decis să demisionez din partidul PLUS pentru a putea dedica educaţiei întreaga mea experienţă, putere de muncă, dorinţă de cunoaştere şi de a face bine. Misiunea aceasta o voi asuma în orice rol pe care îl voi avea, dar de astăzi înainte nu va mai fi cel de om politic”, a scris Mirabela Amarandei pe Facebook.

În 1 februarie, un fost secretar de stat din Ministerul Afacerilor Externe, Valentin Naumescu, a demisionat din PLUS. Fost consul general al României în Canada și profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, Valentin Naumescu a fost unul dintre coordonatorii regionali ai mișcării civice lansate de Dacian Cioloș înaintea înregistării PLUS.

”Decizii discreţionare, ultracentralizare, lipsă de transparenţă decizională, încercarea de promovare la nivel central şi local a unor prieteni personali, pe care nimeni din partid nu-i văzuse până atunci. Am fost 10 zile membru al PLUS şi am demisionat înainte de Convenţia Naţională, când am aflat câteva dintre propunerile locale ale Liderului, pentru Consiliul Naţional. Am semnalat pe pagina personală de Facebook, cu o zi înainte, ceea ce a spus ieri George Gima. Nu ne-am consultat unul cu celălalt. George nu văzuse postarea mea, nefiind publică. Rămân ataşat valorilor şi principiilor de esenţă liberală menţionate în Manifestul Platformei România 100. Sunt membru fondator al România 100 Cluj-Napoca şi am fost primul moderator al comunităţii locale a Platformei civice. PLUS are mii de oameni foarte valoroşi, care au crezut că valorile enunţate pot fi respectate şi în practica politică internă şi care nu s-au gândit o clipă că vor ajunge într-un partid condus autocratic. A avea ca obiectiv lupta anti-PSD nu justifică tăcerea, compromisurile interne, acoperirea derapajelor grave ale Liderului”, a scris Valentin Naumescu.

Din PLUS a plecat și profesorul Avram Fițiu, cadru didactic al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj. Avram Fițiu a fost membru al PNȚCD și al formațiunii de extrema dreaptă condusă de fostul lider al studenților bucureșteni, fostul securist Marian Munteanu. De asemenea, Cristian Ivaneș, fost jurnalist al Radio Cluj, care a devenit membru al mișcării lui Dacian Cioloș, a devenit în ultima perioadă extrem de critic față de actuala conducere a PLUS.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *