Pagina de istorie: Povestea generalului american care a pus bazele reconstrucției Europei după Cel de-al Doilea Război Mondial

În primăvara anului 1947, într-un discurs susținut la Universitatea Harvard, generalul George C. Marshall lansa ideea unui plan prin care Statele Unite ale Americii urmau să susțină reconstrucția Europei după dezastrul provocat de Cel de-al Doilea Război Mondial. Planul a primit numele generalului american și a însemnat investiția a peste 12 miliarde de dolari, la valoarea de atunci, în economiile din Europa de Vest. Acest plan a pus bazele prosperității de azi a Europei Occidentale.

George Marshall s-a născut în anul 1880, într-o familie bogată din Pennsylvania. Tatăl său avea afaceri prospere în domeniul cărbunelui. Tânărul George Marshall a decis să se dedice carierei militare și a urmat cursurile Institutului Militar din Virginia, pe care l-a absolvit în 1901. Încă de la început, el i-a impresionat pe superiorii săi. Unii dintre ei au notat că George Marshall este un geniu militar.

Tânărul ofițer a servit în Filipine, în timpul războiului filipinezo-american, apoi a revenit în Statele Unite ale Americii. În timpul Primului Război Mondial, el a fost trimis pe frontul din Franța, unde s-a remarcat prin calitățile sale de strateg. A devenit apropiat de generalul Pershing, unul dintre cei mai iluștri comandați militari.

După război, George Marshall a primit diferite misiuni în China și în Statele Unite ale Americii. În 1939, el a fost numit șef al Marelui Stat Major al armatei americane. În această calitate, a realizat o misiune considerată imposibilă: modernizarea rapidă a armatei americane în Cel de-al Doilea Război Mondial. Grație eforturilor sale, armata americană a reușit să își revină rapid după dezastrul de la Pearl Harbor.

În 1939, armata americană avea 189.000 de soldați prost echipați. În 1942, armata americană avea peste 8.000.000 de soldați care aveau cel mai modern echipament.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 − ten =