22 ianuarie 1905 a fost o zi care a marcat definitiv soarta Rusiei, precum și pe cea a țărilor care au avut ghinionul să se afle în vecinătatea ei. În acea zi, Rusia și-a ratat șansa de a deveni o democrație de tip occidental și a început drumul spre bolșevism. Aparent, în acea zi partizanii autocrației i-au învins pe locuitorii din Sankt Petersburg care cereau reforme. În realitate, însă, acea zi a însemnat începutul sfârșitului pentru autoritatea semidivină de care se bucura țarul Nicolae al II-lea.

În 22 ianuarie 1905, 80.000 de locuitori ai Sankt Petersburgului au ieșit pe străzi. Ei erau conduși de un preot controversat: Gheorghi Gapon, în realitate un agent al Ohranei, poliția secretă țaristă. El a organizat o procesiune a oamenilor care cereau reforme. Rușii s-au aliniat într-un cortegiu; în față mergeau femeile și copiii, care cântau imnuri religioase, iar bărbații aveau în mâini icoane. Ei mergeau spre Palatul de Iarnă, pentru a-l ruga pe țarul Nicolae al II-lea, pe care îl considerau tătucul națiunii, să facă o serie de reforme, menite să le ușureze viața.

Doar că țarul nu se mai afla acolo. În locul lui, oamenii au fost primiți cu gloanțe trase de cazacii care păzeau palatul. 1.000 de oameni au fost uciși sau răniți. Aceasta a fost scânteia care a declanșat furia oamenilor împotriva țarului. În orașe au izbucnit numeroase greve și proteste de stradă, mai ales în Polonia, Finlanda și Țările Baltice. În sate au izbucnit peste 3.200 de răscoale locale. În Samara, de exemplu, țăranii au confiscat pământurile și au creat o republică efemeră. În Moscova, pentru scurtă vreme, bolșevicii au preluat puterea și s-au afirmat, pentru prima oară, drept o grupare capabilă să conducă o revoluție.

Citiți mai multe pe ClujToday.ro și RFI.ro.

Comments

comments

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *