Pagina de istorie: Principesa Ileana și cutiuța de pământ românesc de la Bran

În 21 septembrie 1991 se stingea din viață ultimul copil al Regelui Ferdinand I și al Reginei Maria. Principesa Ileana a României închidea ochii departe de țară, în Statele Unite ale Americii. Ea a purtat toată viața cu sine o cutiuță cu pământ românesc, adunat la Bran, în ianuarie 1948, când a fost nevoită să plece în exil.

Principesa Ileana a României a fost cea mai mică dintre fiicele Regelui Ferdinand I și Reginei Maria. La doar cinci ani, ea a fost încercată de viață: pe lângă refugiul la Iași, s-a produs și moartea frățiorului ei, Principele Mircea, care s-a îmbolnăvit de febră tifoidă.

În timpul refugiului din Moldova, Principesa Ileana a însoțit-o pe Regina Maria a României în timpul vizitelor făcute în spitalele unde sufereau răniții sau bolnavii de tifos.

După întoarcerea triumfală la București, Principesa Ileana a fost trimisă să studieze la Colegiul Heathfield din Ascot, unde studia și sora sa, Principesa Maria, viitoarea Regină a Iugoslaviei.

În 1926, dar și după aceea, ea a însoțit-o pe Regina Maria în numeroase vizite în străinătate, printre care cea din Statele Unite ale Americii și din Spania. Întoarsă în țară, Principesa Ileana a devenit conducătoarea mai multor organizații de cercetași.

A urmat cursurile Școlii de Educației Fizică din București și a fost prima femeie care a obținut brevetul de căpitan de cursă lungă în Marina Regală Română.

În 1930, în Spania, l-a cunoscut pe Arhiducele Anton de Habsburg. Cei doi tineri s-au îndrăgostit, iar un an mai târziu au decis să se căsătorească. Căsătoria lor a fost oficiată în Castelul Peleș, de către monseniorul Vladimir Ghika. Pentru că tatăl său murise, Ileana a fost condusă la altar de fratele său, Regele Carol al II-lea.

Citește mai mult pe ClujToday.ro și RFI.ro.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 − two =