Pagina de istorie: Revoluția maghiară din 1956, înăbușită de sovietici

În 23 octombrie 1956, izbucnea Revoluția Maghiară, cea mai importantă dintre mișcările anticomuniste izbucnite în Europa de Est după moartea lui Stalin. Revoluția Maghiară a fost înăbușită după două intervenții sovietice și după lupte de stradă, care s-au încheiat abia în noaptea de 10 spre 11 noiembrie 1956.

În anul 1956, întreaga Europă de Est părea să experimenteze un adevărat dezgheț politic după moartea lui Iosif Stalin, în 1953. Luptele pentru putere dintre diferitele facțiuni din interiorul partidelor comuniste au produs fisuri, care au generat revolte precum cele ale muncitorilor polonezi din Poznan din vara lui 1956, sau reafirmarea opoziției față de comunism din partea unor culte religioase, precum Biserica Greco-Catolică din România. Acest cult religios fusese interzis de comuniști încă din 1948, însă, în 12 august 1956, la Cluj, mii de oameni s-au strâns la o liturghie publică oficiată de preotul Vasile Chindriș și au cerut eliberarea episcopilor uniți arestați.

În Ungaria, mișcările de protest au fost favorizate de înlăturarea de la putere a stalinistului Matyas Rakosi, care nu se mai afla în grațiile noii conduceri sovietice. În octombrie 1956, văduva comunistului Laszlo Rajk, unul dintre rivalii lui Matyas Rakosi, executat în 1949, a obținut reabilitarea soțului ei, care a fost reînhumat în 6 octombrie. Spiritele au început să fiarbă în Budapesta. Ceremonia s-a transformat într-o adunare de protest.

Citiți mai multe pe ClujToday.ro și Rfi.ro.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × 4 =