Tot mai multe voci cer liberalizarea pieței muncii pentru străini. Companiile vor să aducă angajați din Vietnam, Republica Moldova, Serbia sau Belarus

Criza de forță de muncă cu care se confruntă companiile îi determină pe tot mai mulți patroni și manageri să ceară autorităților să liberalizeze piața muncii pentru străinii din afara Uniunii Europene. În multe domenii, pur și simplu, reprezentanții companiilor nu mai găsesc pe cine să angajeze și, din acest motiv, nu se mai pot dezvolta. Există statistici care arată că, de exemplu, Clujul ar avea nevoie de o infuzie de 5.000 de muncitori din străinătate.

Emigrarea masivă a românilor în Occident a produs o adevărată criză pe piața muncii. Există domenii, precum IT-ul, în care companiile își găsesc foarte greu angajați, de aceea au apărut primii patroni care vor să aducă specialiști din țări precum Vietnamul sau Belarus pentru a dezvolta software. De asemenea, există o mare nevoie de angajați străini și în alte domenii, precum cel al industriei electronice, după cum spune omul de afaceri clujean, Vasile Vita, fondatorul Vitacom.

Criza de forță de muncă afectează și companiile din agricultură și din domeniul construcțiilor, de aceea România trebuie să își liberalizeze accesul pe piața muncii pentru străini, este de părere europarlamentarul PNL Daniel Buda.

Companiile clujene își doresc în special angajați care să provină din Republica Moldova sau din numeroasele comunități românești din Ucraina sau din Serbia, deoarece aceștia se integrează foarte ușor. De asemenea, sunt căutați și angajații din țări precum Macedonia sau Belarus, dar și cei din țările din Asia de Sud-Est.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

four × 1 =