La Baia de Criş, se stingea din viaţă, în 10 septembrie 1872, cel mai mare erou al românilor ardeleni din secolul al XIX-lea, Avram Iancu. El şi-a sfârşit zilele pe prispa unei brutării, după două decenii în care suferise de o boală psihică. Trei zile mai târziu, 10.000 de oameni l-au condus pe Avram Iancu pe ultimul său drum, la Ţebea, scrie RFI în Pagina de istorie.

Avram Iancu a venit pe lume în satul Vidra de Sus, în anul 1824. Avram Iancu şi-a făcut studiile primare în satul său natal, apoi la Câmpeni. A urmat gimnaziul din Zlatna, apoi Liceul Piarist din Cluj. În perioada liceului, Avram Iancu a devenit greco-catolic, după cum o arată actele sale şcolare. A terminat apoi Facultatea de Drept din Cluj şi, la finalul studiilor, a devenit cancelist la Tabla Regească din Târgu-Mureş.

În primăvara anului 1848, Avram Iancu a promovat examenul de avocat, însă revoluţiile care au cuprins continentul european i-au pus în valoare calităţile de lider politic şi militar mai degrabă decât cele juridice.

În data de 25 martie 1848, la Târgu-Mureş, tinerii români şi maghiari au participat la o întâlnire revoluţionară. În plan social, ei aveau aceleaşi idealuri, însă, în plan naţional, tinerii maghiari doreau unirea Transilvaniei cu Ungaria, iar românii doreau recunoaşterea existenţei politice a naţiunii lor. În aceste condiţii, românii au decis convocarea unor adunări la Blaj, în 30 aprilie apoi în 15 mai. La aceasta a participat Avram Iancu în fruntea a 10.000 de moţi.

(…)

Autorităţile au încercat să îl aresteze pe Avram Iancu în vara acelui an, însă tânărul avocat s-a ascuns în munţi. În 21 septembrie 1848, la Blaj a fost organizată o nouă adunare, la care au participat 60.000 de oameni, dintre care 6.000 de moţi înarmaţi, conduşi de Avram Iancu. Adunarea a decis introducerea administraţiei româneşti în Transilvania şi formarea unei armate naţionale compusă din legiuni.

Citiți cum a murit avram Iancu pe ClujToday.ro.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *