Istoria Casei Regale a României nu a fost ferită de intrigi amoroase, unele cu urmări grave asupra succesiunii dinastice, în timp ce altele au făcut doar deliciul presei și a supușilor dornici de senzațional. Povestea de dragoste a Principelui Nicolae, fratele Regelui Carol al II-lea, a dus la decăderea din drepturi ca membru al Familiei Regale.

Carol, primul născut al Regelui Ferdinand și al Reginei Maria nu a fost singurul dintre copiii regali ale căror alegeri amoroase au încălcat Statulul Casei Regale și au dat peste cap succesiunea la tron. Principele Nicolae, al patrulea născut al lui Ferdinand și Maria, s-a îndrăgosit nebunește de o tânără, Ioana Dumitrescu Doletti, care, atunci când s-au cunoscut, era căsătorită.

Principele Nicolae, Nicky aşa cum îl alinta familia, s-a născut la Sinaia, la Castelul Pelişor, la data de 5 august 1903. Și-a petrecut copilăria în Castelul Pelişor de la Sinaia, acolo unde era reşedinţa familiei princiare. Înainte de Primul Război Mondial, la vârsta adolescenţei, Nicky a fost trimis la Colegiul britanic Eton. Ar fi vrut să urmeze medicina, însă Casa Regală nu i-ar fi permis să-şi urmeze pasiunea, pe motiv că unui prinţ nu i se putea potrivi decât o carieră militară. La izbucnirea Primului Război Mondial, și-a întrerupt studiile și a revenit în țară. După moartea regelui Carol I şi urcarea pe tron a tatălui său, Ferdinand I, s-a mutat cu întreaga familie la Palatul Cotroceni din Bucureşti. După război, şi-a reluat studiile în Anglia şi şi-a petrecut următorii ani în străinătate.

Revenit în ţară, Nicolae a stat departe de intrigile politice, dar era foarte atras de sport şi viaţa mondenă. Totuși, Principele Nicolae, despre care se spune că nu a avut niciodată dorinţa de a ajunge rege, a devenit membru al Regenței în 1925, după fuga lui Carol cu Elena Lupescu.

Tânărul prinţ s-a îndrăgostit de o femeie măritată, ceea ce a iscat un scandal aproape asemănător cu cel al fratelui său. Principele Nicolae a cunoscut-o în timpul Regenţei pe Ioana Dumitrescu Doletti, care era măritată cu un liberal de frunte, pe nume Sauciuc Saveanu. În 1931, când idila celor doi a atins apogeul, Ioana avea 29 de ani, iar Nicolae împlinea 28.

Aflați ce s-a întâmplat mai departe cu idila lor de pe ClujToday.ro și RFI.ro.

Comments

comments

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *