Pagina de istorie: Cine este sfântul protector al Internetului, celebrat azi de catolici

Catolicii din întreaga lume îl celebrează azi pe Sfântul Isidor de Sevilla. Din anul 2001, el a fost proclamat drept sfânt protector și patron al Internetului, al internauților și al studenților, într-un efort al Bisericii Catolice de a-i inspira pe utilizatorii mijloacelor de comunicare socială să respecte valorile morale promovate de acest sfânt mai puțin obișnuit. Cine a fost Sfântul Isidor de Sevilla aflăm azi din Pagina de Istorie.

Sfântul Isidor de Sevilla s-a născut în orașul spaniol Cartagena în jurul anului 560. El provenea dintr-o familie ilustră, membră a aristocrației Regatului Vizigot. Tatăl său se numea Severianus, iar mama sa Theodora.

Sfântul Isidor de Sevilla a început să fie educat în școala Catedralei din Sevilla. După moartea tatălui său, de educația sa s-a îngrijit fratele său mai mare, Leandru, care devenise arhiepiscop de Sevilla.

Isidor a ales cariera ecleziastică, iar după moartea fratelui său, în anul 600, el a fost ales drept succesor al său și a fost înscăunat drept arhiepiscop al metropolei spaniole.

Sfântul Isidor de Sevilla i-a combătut pe păgâni, însă a respins utilizarea violenței pentru a-i converti pe aceștia la creștinism.

Arhiepiscopul de Sevilla a scris numeroase cărți care au cunoscut o largă circulație în Evul Mediu și în Renaștere. Prin intermediul lucrării ”Sententiarum libri tres”, Isidor de Sevilla a influențat dogmatica și morala Evului Mediu. Însă cea mai cunoscută lucrare a sa este ”Etymologiae”, care este un fel de enciclopedie în care Sfântul Isidor de Sevilla a încercat să rezume întreaga cunoaștere a Antichității. Pentru redactarea acestei lucrări, el a creat niște baze de date numite ”trii”, care seamănă foarte mult cu bazele de date folosite azi de informaticieni.

Citiți mai multe pe ClujToday.ro și RFI.ro.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 − 5 =