Vama cu Ungaria blocată de TIR-uri. Poliţia de Frontieră maghiară nu mai are personal suplimentar

Traficul este crescut la frontiera de vest înainte de a intra în vigoare restricţiile de circulaţie de pe teritoriul Ungariei.
În Ungaria, ziua de 15.03.2017 este declarată zi de sărbătoare naţională, nelucrătoare. Din această seară, de la ora 23.00 (ora României) şi până în data de 15.03.2018, ora 23.00 (ora României), pe teritoriul Ungariei va fi restricţionată circulaţia tuturor TIR-urilor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone, cu excepţia transporturilor de animale vii şi de produse perisabile. În perioada menţionată, şoferii automarfarelor vor avea obligaţia să staţioneze în parcările special amenajate, până la finalizarea intervalului pentru care au fost stabilite restricţii de circulaţie pe drumurile publice din Ungaria. Traficul de călători şi autoturisme se va desfăşura în condiţii normale.
Numai că, la Nădlac vama a fost pur şi simplu blocată de TIR-uri. Poliţia de Frontieră a comunicat că în perioada 12 – 14.03.2018, prin punctele de trecere a frontierei de la graniţa cu Ungaria au tranzitat aproximativ 18.000 de autovehicule de mare tonaj, din care 6.000 de autovehicule pe sensul de intrare în ţară şi 12.000 pe sensul de ieşire din ţară. Dintre punctele de frontieră Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II Autostradă a fost cel mai tranzitat punct de trecere rutier, în perioada de referinţă fiind efectuat controlul, împreună cu autorităţile maghiare, la aproximativ 6.000 de TIR-uri. Se va lucra în continuare pe numărul maxim de benzi deschise pentru astfel de mijloace de transport, 4 artere de control pe sensul de intrare în ţară şi 4 artere de control pe cel de ieşire.
Şi prin Punctul de Trecere a Frontierei Vărşand s-a lucrat la capacitatea maxima permisă de infrastructura punctului, fiind efectuate formalităţile de frontieră pentru peste 2.000 de TIR-uri.
Poliţia de Frontieră română spune că are personal suficient şi ar putea deschide mai multe benzi în punctele de trecere a frontierei cu Ungaria. Însă, numărul de linii care pot fi deschise este limitat de numărul de polițiști repartizaţi de către Poliţia Ungară. În baza protocoalelor bilaterale, Poliţia de Frontieră română poate deschide doar liniile de control care sunt asigurate cu personal şi de către autoritățile ungare.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 − 5 =