Pagina de istorie: Povestea de dragoste dintre Constantin Brâncuși și Maria Tănase

În data de 19 februarie 1876, la Hobița, se năștea cel care avea să devină una dintre cele mai fascinante personalități artistice ale secolului XX. Este vorba de Constantin Brâncuși, care este considerat de mulți specialiști în artă nu doar cel mai mare sculptor român din istorie, ci și cel mai mare sculptor al secolului trecut. Viața și cariera lui Constantin Brâncuși sunt bine cunoscute. Un episod interesant este reprezentat de povestea de dragoste pe care a trăit-o cu Maria Tănase, faimoasa cântăreață care a avut una dintre cele mai impresionante voci din România.

Constantin Brâncuși și Maria Tănase s-au cunoscut la Paris, în anul 1938. Marele sculptor era stabilit în capitala Franței încă de la sfârșitul lui 1904 și era un artist cu faimă mondială. Maria Tănase era o voce tânără, care devenise cunoscută în București și care fusese adusă la Paris de marele sociolog Dimitrie Gusti, care dorea să promoveze, prin intermediul unui recital al Mariei Tănase, o expoziție de artă populară pe care o organizase în capitala franceză.

Dimitri Gusti a dus-o pe Maria Tănase în vizită la atelierul lui Constantin Brâncuși. După câteva ore, Dimitrie Gusti a observat puternica atracție dintre cei doi și s-a retras. Maria Tănase a rămas două zile și două nopți în atelierul sculptorului român. Povestea de dragoste dintre ei a devenit cunoscută rapid, pentru că amândoi cunoscuseră celebritatea. Constantin Brâncuși avea 62 de ani, iar Maria Tănase 25.

Citiți mai multe despre acest subiect pe ClujToday.ro și pe RFI.ro

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 + thirteen =