Pagina de istorie: Ce a însemnat destalinizarea pentru Hrușciov

În 14 februarie 1956, la Moscova, începea cel de-al XX-lea congres al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. Figura centrală a congresului era noul lider sovietic, Nikita Hrușciov. El a făcut un gest care a uimit întreaga lume: într-un discurs secret, dar care a devenit rapid cunoscut, a condamnat crimele lui Stalin. Acesta a marcat începutul procesului de destalinizare, care, în Europa de Est, a dus la înlocuirea unei întregi generații de lideri comuniști, scrie RFI in Pagina de istorie.

Cei care cunoșteau scena politică sovietică se așteptau, la Congresul al XX-lea al comuniștilor sovietici, ca noul lider de la Kremlin, Nikita Hrușciov, să consolideze politica stalinistă. Însă nimeni nu se aștepta la o ruptură atât de abruptă cu trecutul.

Nikita Hrușciov a condamnat deschis crimele lui Stalin, tiranul în fața căruia tremura, cu trei ani înainte, o jumătate de lume. Discursul secret al lui Nikita Hrușciov era punctul culminant al unor gesturi prin care fostul miner din Ucraina, propulsat la vârful ierarhiei sovietice, dorea să arate tovarășilor săi cine este noul stăpân.

În martie 1953, Nikita Hrușciov a fost ales să conducă Partidul Comunist deoarece alți lideri sovietici îl considerau un om slab, care putea să fie ușor controlat. Pe atunci părea că lupta pentru putere va fi dată între premierul Malenkov și temutul șef al KGB-ului, Beria, iar cel care avea să încline acul balanței ar fi fost Molotov.

Doar că, în iunie 1953, Nikita Hrușciov a reușit să îl aresteze pe Beria. A pus mâna pe dosarele cu secrete deranjante legate de ceilalți lideri sovietici și, astfel, a reușit să îi controleze. Beria a fost executat în decembrie 1953, iar Nikita Hrușciov l-a înlăturat ulterior pe Malenkov. Apoi, a eliberat un milion de deținuți politici din Gulag și a început să relaxeze relațiile cu Occidentul.

ClujToday.ro.

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

sixteen − three =