Programul de pre-accelerare pentru startup-uri tehnice începe, ca în fiecare an, cu Hackathonul din București găzduit de Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica.
Hackathoanele Innovation Labs sunt competiții de 30 de ore unde studenți, absolvenți și tineri profesioniști dezvoltă soluții tech pentru probleme reale. Ulterior hackathon-ului, echipele calificate în program participă în format fizic la ateliere, sesiuni de mentorat, dar și la etape eliminatorii în centrul în care s-au înscris. Scopul final al fiecărei echipe calificate în program este acela de a obține un produs minim viabil cu ajutorul noțiunilor teoretice dobândite în program, al livrabilelor de completat și a sprijinului din partea mentorilor, juraților și vorbitorilor. Produsele cu cel mai mare potențial vor fi prezentate în cadrul Startups’ Fair și pe scena finalei Demo Day, pe 26 mai, unde se vor decide câștigătorii ediției.
În 2025, Hackathoanele Innovation Labs vor avea loc în București, Cluj, Iași și Timișoara la datele și locurile menționate mai jos:
- Hackathon-ul din București, cu echipe invitate din București, Brașov, Constanța, Sibiu și Târgu-Mureș, va fi organizat pe 8 și 9 martie 2025 la Biblioteca Centrală a Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București. Înscrierile sunt deschise până pe 5 martie, la ora 21:00, iar cei care doresc să participe se pot înregistra aici: https://ye35yotivr1.typeform.com/IL25HackReg.
- Hackathon-ul din Cluj-Napoca, organizat pe 22 și 23 martie 2025 la Cloudflight. Înscrierile se pot face până pe 20 martie, la ora 22:00, la linkul https://ye35yotivr1.typeform.com/ILabsCluj2025.
- Hackathon-ul din Iași, cu echipe participante din Iași și Suceava, organizat pe 22 și 23 martie 2025 la Silk District Office. Vă puteți înregistra pentru a participa la Hackathonul din Iași până pe data de 17 martie, ora 23:59, prin înscriere aici: https://il.calemis.org/#inscriu.
- Hackathon-ul din Timișoara, pentru echipe din Timișoara și Oradea, va avea loc pe 22 și 23 martie 2025 la Cowork Timisoara The Office. Înregistrările se pot face până pe 20 martie, la ora 17:00, accesând formularul https://bit.ly/IlabsTm.
Innovation Labs acceptă înscrieri individuale sau înscrieri pentru echipe formate din maxim 5 membri ce se încadrează în una din următoarele 3 categorii:
- echipe formate exclusiv din studenți – categorie susținută de partenerul strategic al programului – Romanian-American Foundation. Toți membrii echipei trebuie să fie studenți activi în cadrul unei universități din România (licență sau masterat) și sub 27 de ani. O echipă formată exclusiv din studenți poate include un singur doctorand cu vârsta sub 30 de ani.
- echipe spin-off din mediul universitar – categorie susținută de către Orange România și UEFISCDI. Echipele spin-off au o idee de cercetare dovedită (doctorat, postdoctorat) și beneficiază de participarea la Innovation Labs prin identificarea potențialelor piețe de vânzare. Cel puțin jumătate dintre membrii echipei trebuie să fie cercetători într-o universitate sau o instituție de cercetare din România.
- echipe mixte formate din studenți și antreprenori/ absolvenți de învățământ superior cu experiență. Condiția pentru participarea acestui tip de echipă în program este să includă cel puțin un student activ (aflat într-un program de licență sau masterat într-o universitate din România, cu vârsta sub 27 de ani).
La fel ca în 2024, Innovation Labs 2025 pune la dispoziția echipelor idei de business deja validate – Open Challenges – dezvoltate alături de reprezentanții partenerilor programului Eviden și Early Game Ventures. Acestea pot fi utilizate ca inspirație, extinse sau complet transformate pentru înscrierea la Hackathoanele naționale. Acestea pot fi accesate și pe site-ul Innovation Labs, unde cei interesați pot afla mai multe detalii despre program, pot consulta ideile din edițiile anterioare și descoperi povești de succes ale startup-urilor alumni.
Programul propune echipelor participante o serie de verticale de afaceri pentru ideile înscrise la Hackathon: Agriculture, Blockchain, Consumer Tech, Cybersecurity, DevTools, Digital Health, Retail & E-Commerce, Smart City & Industry 4.0 și Sustainability.
Early Game Ventures oferă și în 2025 o investiție totală de 500.000 de euro uneia sau mai multor echipe din cohortă, ca parte a parteneriatului strategic cu Innovation Labs. Recomandăm consultarea Term Sheet-ului disponibil pe site-ul programului pentru mai multe informații privind condițiile investiției.
Pe lângă înscrierile la Hackathoane, Innovation Labs deschide invitația pentru cei cu expertiză în domeniile IT&C, afaceri, produs să își aducă contribuția directă la formarea viitoarelor generații de antreprenori în tehnologie. Cei interesați pot accesa următorul link și se pot înscrie pentru a se implica în diverse roluri: mentori, sponsori, fondatori de startup cu experiență sau parteneri pentru organizarea unor evenimente centrate pe produs dedicate studenților și tinerilor antreprenori.
După pilotarea cu succes a unei noi curricule educaționale în București, programul cu o istorie de 12 ani are anul acesta în plan mai multe îmbunătățiri bazate pe feedback-ul continuu din partea comunității de alumni ai programului. Pentru 2025, Innovation Labs pregătește un conținut teoretic actualizat, bazat pe materialele realizate de Flavia Husar, cofondatoare și ofițereasă șefă de inovare, și Ana Spătaru, cap al excelenței procesului în 2024, care vor fi puse la dispoziția tuturor centrelor de program. Modulele teoretice pre-înregistrate vor fi susținute de un traseu de învățare jucăuș, livrabile de pregătit de către echipe și de sesiuni de mentorat cu experți din diverse domenii.
Pentru a accelera accesul la informații și a crea un mediu de lucru interactiv, programul include taberede o zi cu prezență fizică în fiecare din cele patru centre ale programului, pentru a oferi cât mai rapid echipelor noțiunile de afaceri și administrare de produs necesare pentru dezvoltarea produselor lor digitale. Unplugged Talks din București de ediția aceasta vor fi înregistrate și oferite participanților din toată țară, în timp ce cele înregistrate în ediția trecută sunt disponibile pe canalul de Youtube al programului.
Echipele participante în cele patru centre naționale în programul de mentorat de 10 săptămâni vor beneficia de sprijinul partenerilor principali ai Innovation Labs.
Programul se bucură de sprijinul constant oferit de 22 universități de top din România din 11 orașe:
- în Arad: Universitatea de Vest „Vasile Goldiș’’ Arad;
- în București: Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, Universitatea din București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București și Academia de Studii Economice din București;
- în Brașov: Universitatea Transilvania din Brașov;
- în Constanța: Universitatea „Ovidius”;
- în Cluj-Napoca: Universitatea Babeș–Bolyai, Universitatea Tehnică din Cluj–Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca;
- în Iași: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași;
- în Oradea: Universitatea din Oradea;
- în Sibiu: Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu;
- în Suceava: Universitatea „Ștefan cel Mare”;
- în Târgu Mureș: Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș;
- în Timișoara: Universitatea Politehnica Timişoara, Universitatea de Vest din Timişoara și Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș.
Citiți și:
Busola Competitivității – O nouă direcție strategică pentru inovare și digitalizare în Europa
Inovare în cercetare și dezvoltare academică în domeniul sănătății la nivel UBB și la nivel european