Un consorțiu internațional dinamic condus de Centrul Cultural Clujean și la care s-au alăturat șase parteneri din întreaga Europă a lansat oficial luna aceasta proiectul CARE – Culture for Mental Health. Această inițiativă inovatoare valorifică puterea transformatoare a artelor și a participării culturale pentru a îmbunătăți sănătatea mintală și starea de bine în întreaga Europă.
Abordarea unei crize a sănătății mintale
Pentru că peste 85 de milioane de cetățeni ai UE sunt afectați de probleme de sănătate mintală, proiectul CARE răspunde unei nevoi societale presante prin explorarea și valorificarea potențialului culturii și artelor de a promova starea de bine. Proiectul își propune să ofere soluții structurale și individuale, folosind participarea culturală ca un catalizator pentru promovarea sănătății, reziliență și incluziune socială. Această colaborare transsectorială implică experți din cultură, sănătate, educație și afaceri.
”Proiectul CARE este mai mult decât o simplă inițiativă; este o mișcare care urmărește să pună cultura în centrul soluțiilor integrate pentru sănătatea mintală și starea de bine. Prin unirea eforturilor dincolo de granițe, ne propunem să cultivăm comunități mai sănătoase, mai fericite, mai conectate și mai reziliente.” a declarat Rarița Zbranca, director de program al Centrului Cultural Clujean.
Un efort de colaborare transfrontalier
Proiectul CARE este un efort colectiv al următorilor parteneri din consorțiu:
- Centrul Cultural Clujean (România) – Lider de proiect
- European Festivals Association (Belgia)
- Društvo Asociacija (Slovenia )
- Culture Action Europe (Belgia)
- Northern Dimension Partnership on Culture (Letonia)
- ARTS for HEALTH AUSTRIA (AfHA) (Austria)
- Bozar Center for Fine Arts Bruxelles (Belgia)
Programe și activități inovatoare
Programul CARE este conceput pentru a aborda provocări critice prin intermediul a trei piloni de activitate:
- Învățare: Oferirea de inițiative de consolidare a capacităților pentru profesioniștii din domeniul artelor și sănătății, inclusiv ateliere, grupuri de experți și un grup de reflecție în domeniul artelor și sănătății.
- Inovare: Găzduirea de laboratoare de inovare socială axate pe sănătatea mintală a tinerilor, starea de bine la locul de muncă și accesibilitatea pentru persoanele neurodivergente.
- Colaborare: Organizarea Culture of Health Hubs în șase orașe europene – Bruxelles, Cluj, Ljubljana, Viena, Riga și Vilnius – pentru a promova implicarea, susținerea și colaborarea intersectorială.
Impactul preconizat
Operând în cinci țări, CARE va implica direct peste 1500 de persoane în activități artistice participative, va forma peste 600 de profesioniști și va sensibiliza aproximativ un milion de persoane. Prin recomandări de politici inovatoare, seturi de instrumente și acțiuni de advocacy, proiectul aspiră să lase o moștenire durabilă asupra politicilor culturale și de sănătate din Europa.