Dermatita atopică este o afecțiune cronică dermatologică. Prin manifestările de la nivelul pielii: usturime, roșeață, senzație de mâncărime, afectează activitatea cotidiană și calitatea vieții pacientului, ce conduce uneori la anixetate și chiar la depresie. Iată șase efecte ale dermatitei atopice care e bine să fie cunoscute pentru a înțelege mai bine această afecțiune și pe cei care o au:

  1. Din cauza mecanismului de producere a inflamației de tip 2, care este caracteristică dermatitei atopice, există un risc important ca o persoană care suferă de dermatită atopică să dezvolte și alte afecțiuni precum astm bronșic și/sau rinită alergică.
  2. 9,41% din populaţia României suferă de dermatită atopică, conform unui studiu de prevalență realizat în anul 2022 de către Societatea Română de Dermatologie*
  3. În România, dermatita atopică vine cu anumite costuri importante pentru pacient: 447 euro/persoană adultă anual și 290 euro/pacient anual în cazul copiilor. Costul total anual este 64.557.466 eur (32.983.498 euro pentru adulți și 31.573.968 euro pentru copii), bani cheltuiți direct din buzunar de către pacienți. **
  4. Datele culese în anul 2022 pentru măsurarea “Poverii Economice a Dermatitei Atopice în România” arată că 40,7 % dintre pacienții cu forma moderată nu au întotdeauna sub control simptomele dermatitei atopice și nu gestionează boala așa cum ar trebui.**
  5. Peste 63% dintre adulții cu vârsta cuprinsă între 26-75 de ani, spun că au probleme legate de îngrijirea personală și rutina de igienă zilnică, iar 65 % menționează disconfort cauzat de pruritul persistent.
  6. Din păcate peste 73% din adulții tineri experimentează stări de anxietate și depresie pe fondul dermatitei atopice, cauzate atât de modului în care sunt priviți de către cei de jur, cât și de limitările impuse de boală, inclusiv prin auto-izolare și absența socializării. Persoanele cu dermatită atopică severă pot evita interacțiunile sociale din cauza simptomelor fizice (mâncărime, piele inflamată) sau aspectului pielii. Izolarea voluntară crește riscul de depresie, iar lipsa sprijinului social poate accentua sentimentul de singurătate.

Concluziile sunt clare, pacienții cu dermatită atopică au nevoie de sprijin pentru a despăși problemele ridicate de boală, dar și modul în care sunt priviți de către cei de lângă ei: familie, prieteni, colegii de serviciu, etc.

Comments

comments

By UP News