Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a lansat ACTRIS-UBB, o platformă dedicată cercetării pan-europene privind compoziția atmosferei și schimbările climatice.
Platforma ACTRIS – UBB a fost susținută dintr-un proiect cofinanțat prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, completat cu resurse UBB.
La baza construirii acestei platforme a stat decanul Facultății de Știința și Ingineria Mediului, conf. univ. dr. Nicolae Ajtai.
„Prezența în Cluj-Napoca a 2 Facilități Naționale ACTRIS-RI (ERIC) de teledetecție a aerosolilor, respectiv a norilor, va pune UBB și Cluj-Napoca pe harta mondială a cercetărilor atmosferice de vârf. Platforma ACTRIS-UBB devine astfel un reper atât pentru comunitatea științifică de cercetare a atmosferei, precum și un punct de sprijin pentru autoritățile naționale și locale în gestionarea problematicilor de mediu ce țin de schimbările climatice și calitatea aerului” susține acesta.
Platforma ACTRIS–UBB devine astfel o facilitate clujeană și națională a infrastructurii pan-europene de cercetare ACTRIS-RI și obiectiv de interes major pentru segmentul de observare de la sol din programul European Space Agency de observare a Terrei. ACTRIS-UBB include facilități de observare de la sol, laboratoare asociate și centre de date (conectabile și cu Supercomputerul UBB) care contribuie semnificativ la activitățile de observare a Pământului. Mai precis, aceasta include trei clădiri noi interconectate, construite specific pentru aceste facilități, în care se găsesc 7 laboratoare complexe de cercetare, cu dotări de vârf la nivel internațional, investiția totală fiind de aproximativ 5,6 milioane Euro.