Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT Cluj), lansează proiectul “Pași prin timp”, un ambițios demers de revitalizare a culturii tradiționale din județul Cluj.
Prin activități creative și educaționale, proiectul își propune să reconstituie obiceiurile autentice din vatra satului, să transmită valorile culturale de la o generație la alta și să dezvolte produse culturale contemporane, inspirate din mediul rural. Proiectul are ca obiectiv principal conștientizarea, în special în rândul tinerilor, a importanței patrimoniului cultural imaterial.
Cu o reputație deja solidă în domeniul conservării și promovării culturii tradiționale, CJCPCT Cluj a câștigat încrederea Administrației Fondului Cultural Național, derulând al patrulea proiect într-o perioadă relativ scurtă. Acest nou succes subliniază angajamentul constant al echipei instituției, alături de managerul Adriana Irimieș, față de valorile culturale autentice și calitatea proiectelor derulate.
Într-o epocă în care autenticitatea culturală este tot mai amenințată de diferite influențe, demersul propune o întoarcere la rădăcinile culturii românești pentru a învăța și transmite noilor generații valorile autentice ale satului tradițional.
Printre activități se numără:
– ateliere de joc și muzică tradițională vocală și instrumentală;
– reconstituirea obiceiurilor în vatra satului;
– expoziții de artă vizuală, inspirată din cultura tradițională.
De asemenea, se va acorda o atenție deosebită educației timpurii, prin distribuirea de cărți de colorat și activități demonstrative în grădinițe.
Una dintre cele mai captivante etape ale proiectului este „O zi în satul tradițional”, o experiență interactivă, când tinerii vor avea ocazia de a se întâlni cu păstrătorii autentici ai tradițiilor din zona Valea Someșului Mic. Sătenii din Orman le vor împărtăși cunoștințele și experiențele lor bogate și îi vor invita la activități tradiționale, specifice satului românesc.
Proiectul „Pași prin timp” beneficiază de susținere financiară nerambursabilă din partea Administrației Fondului Cultural Național și se desfășoară pe durata a cinci luni (iunie-octombrie 2024).
Proiectul va avea un impact semnificativ atât în plan cultural, prin stimularea aprecierii și conservării patrimoniului imaterial, cât și în plan educațional, prin dezvoltarea unor noi metode de învățare și transmitere a cunoștințelor.