Proiectul intitulat “ Infrastructura pentru Spectroscopie și Imagistică de Rezonanță Magnetică la Câmpuri Înalte-INSPIRE”, în valoare de aprox 19 mil Euro la data competiției, dar doar de 92,5 mil Lei la data semnării contractului, a fost obținut în cadrul competiției Program Operațional Competitivitate, cod apel POC/448/1/1, ca tip de proiect: Mari infrastructuri de CD. și Deși proiectul avea o durată de implementare de 36 luni, Universitatea Babeș-Bolyai (beneficiarul proiectului) a decis să semneze contractul cu termen de finalizare de doar 27 de luni. Aceasta s-a întâmplat pentru că deși proiectul s-a situat în competiția din 2018, pe primul loc pe țară la secțiunea Sănătate, nu a fost finanțat decât în ultimă instanță, când se risca pierderea finanțării din fonduri europene. În prezent proiectul este aprobat pentru refazare (continuarea finanțării pentru finalizarea clădirii), dar partea de infrastructură de cercetare este recepționată și în stare de funcționare, potrivit ClujToday.ro.

Câștigarea acestui proiect de infrastructură de cercetare pentru un singur tip de tehnică experimentală, cea de rezonață magnetică, a fost o recunoaștere a prestigiului școlii clujene de rezonanță magnetică, respectiv a prestigiului școlii de psihologie a universității clujene în general și a psihologiei clinice în particular. Prin unirea eforturilor și rezultatelor colectivelor coordonate de Prof. Simion Simon și Prof. Daniel David,  s-a reușit fixarea ca obiectiv principal al proiectului INSPIRE, studiul creierului, astfel încât echipamentele de spectroscopie și imagistică de rezonanță magnetică au componentele principale pentru investigații de top în domeniul neuroștiințelor.

În acord cu obiectivele proiectului au fost achiziționate echipamente de imagistică de rezonanță magnetică de ultimă generație, existând în acest moment la Cluj. cel mai performant Centru de IRM din această parte a Europei. El este unic atât prin scannerul clinic de 7 T ( aprox 8 mil de Euro), cât și prin cel preclinic de 11.7 T (aprox 3.5 mil de Euro), dar și datorită scanerului preclinic prin rezonanță paramagnetică electronică (aprox 1 mil de Euro), insă mai ales prin prezența simultană a celor 3 tipuri de scanere  la același beneficiar, permițând cercetări complementare de înaltă performanță cu  aceste echipamente  care au marele avantaj,  ca pe lângă  rezoluții de excepție, să nu folosescă radiații ionizante cu efect toxic  cumulativ.

Centrele de cercetare, publice sau private, interesate în diagnosticul precis și tratamentul focalizat a unor afecțiuni neurologice sau de altă natură vor găsi la UBB, în clădirea Inspire, echipamente performante și cercetători de excepție, parteneri solizi în demersurile pentru o viață de calitate, în toate etapele dezvoltării umane, dar mai ales în perioada oferită de speranța de viață mai mare.

Colectivele celor 3 centre existente (Centrul MRI Clinic, Centrul MRI Preclinic și Centrul pentru agenți de contrast și terapeutici inteligenți) sunt formate din psihologi, fizicieni, medici, informaticieni, biologi și chimiști, cu prestigii consolidate  în domeniile lor, dar și beneficiari ai unor experiențe îndelungate în abordarea unor tematici de cercetare interdisciplinare,  care presupun cooperarea specialiștilor din domeniile menționate.

În același timp, ca urmare a dotărilor de exceptie și a calitătii resursei umane implicate în exploatarea lor, sunt realizate acorduri de cooperare științifică cu centre de prestigiu din lume, cum sunt Universitățile Harvard, Oxford și Viena, Institutul de Neuroștiințe din Julich și Neurospin din Paris, respectiv cu firmele Siemens și Bruker, furnizoare ale echipamentelor de imagistică de rezonanță magnetică, firme care vor sprijini dezvoltarea performantelor lor peste cele obisnuite în centre cu dotări similare.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *