După trei săptămâni de la alegeri, rectorul USAMV nu a fost încă validat în post, de către ministrul Învățământului, Ligia Deca, pe motiv că procesul electoral prin care acesta a fost reales în funcție, a fost contestat.

Prof. univ. dr. Cornel Cătoi a fost reconfirmat în funcția de rector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, după ce a obținut cu 31 de voturi în plus față de în fața contracandidatul său, prof. univ. dr. Leon Muntean, în urma alegerilor din 1 februarie 2024.

Totuși, contracandidatul Leon Muntean, fostul ministru al Agriculturii și prorector Adrian Oros, alături de un grup de alți profesori și conferențiari au transmis o contestație care invocă „excluderea nejustificată a 413 studenți de pe listele de vot, în mod pur discreționar” – studenți cărora le-ar fi fost ”interzisă exercitarea drepturilor care ar trebui să le fie garantate”.

O altă neregulă invocată de către emitenții contestației este faptul că rectorul Cornel Cătoi a candidat pentru al treilea mandat, iar legea permite doar două mandate de rector.

Legea, însă, nu se aplică retroactiv, astfel că mai mulți rectori și-au depus o nouă candidatură la șefia universităților pe care le conduceau deși încheiaseră deja două mandate.

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *