Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a câștigat, în calitate de coordonator asociat, proiectul european „Redefinirea relațiilor euro-africane în secolul XXI. Provocări și soluții pentru o dezvoltare echitabilă, democratică și inclusivă”.

Proiectul vizează crearea unei rețele a universităților europene și africane cu preocupări în domeniul dezvoltării internaționale.

„Angajamentul UBB pentru Africa este unul serios și important în lumea de azi, realizat atât prin GUILD cât și direct, UBB având deja două puncte de lucru și reprezentare în Africa. Acest angajament este important atât pentru România, cât și ca parte e efortului Occidentului de a integra Africa și mediul academic de acolo în lumea democratică” susține rectorul Universității clujene, Daniel David.

Participarea UBB la coordonarea proiectului va fi asigurată prin intermediul Centrului de Studii Africane al UBB (CESTAF), asociat Clusterului Afro-European de Excelență dedicat „Managementului Resurselor de Pământ și Apă, cu impact asupra Sănătății Umane” (Sustainable Water and Land Resource Management for Human Well-Being).

Clusterul face parte dintr-un demers internațional complex, prin care African Research Universities Alliance (ARUA) și GUILD, organizația unora dintre cele mai reprezentative universități europene de cercetare avansată – din care UBB face parte – s-au angajat să impulsioneze rolul științei în dezvoltarea continentului african și în eforturile internaționale legate de dezvoltare sustenabilă.

Rețeaua cuprinde universități precum Universitatea Liberă din Bruxelles, Universitatea din Ghent (Belgia), Universitatea din Geneva (Elveția), Universitatea Yaoundé (Camerun), Universitatea Cheikh Anta Diop din Dakar (Senegal).

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *