În cadrul unei ceremonii din Istanbul, Turcia, Bulgaria și România au semnat un acord pentru eliminarea minelor care au rămas în Marea Neagră din cauza războiului din Ucraina.
„Odată cu începerea războiului, a apărut și amenințarea minelor plutitoare din Marea Neagră”, a declarat ministrul turc al apărării Yasar Guler, care a anunțat că Ankara a format un grup operativ de eliminare a minelor cu aliații bulgari și români.
Guler a menționat că acordul tripartit a fost rezultatul a luni de negocieri.
Având în vedere că mai multe nave de marfă au fost deja lovite de mine, acestea reprezintă o amenințare tot mai serioasă pentru una dintre cele mai importante căi navigabile din lume pentru exportul de cereale și energie.
„Aceste mine marine plutesc pe apă. Nu rămân într-un singur loc și nu putem să știm când sau unde ar putea lovi o navă”, explică Tayfun Ozberk, un fost ofițer al marinei turcești, în prezent analist în domeniul apărării.
„Este o problemă gravă în ceea ce privește siguranța navigației, fiindcă navele comerciale nu pot detecta aceste mine deoarece sunt acoperite de apă pe jumătate.”
„Iar atunci când le detectează, ar putea fi prea târziu pentru a se salva.”
Acord referitor la cerealele transportate prin Marea Neagră
Analiștii susțin că eliminarea amenințării minelor va crește în mod semnificativ eforturile Ucrainei de a exporta cereale pe piețele mondiale după eșecul unui acord cu Rusia mediat de Turcia și Națiunile Unite.
„Eliminarea minelor garantează siguranța maritimă și ajută navigația. Sper că este un lucru benefic pentru partea ucraineană pentru a-și putea exporta cerealele”, a declarat Mesut Casin, consilier al președintelui turc și profesor de relații internaționale la Universitatea Yeditepe din Istanbul.
Moscova este considerată în general o amenințare la adresa exporturilor ucrainene, afirmând că nu poate garanta siguranța navelor care transportă aceste bunuri.
Însă, Ankara speră că sporirea securității pentru navele ucrainene ar putea oferi un impuls pentru ca Moscova să revină la acordul cu Ucraina în privința cerealelor.
Casin crede că îndepărtarea minelor ar putea face ca Moscova să își regândească poziția. „Poate că Rusia ar putea să se implice din nou în negocieri”, sugerează el.
Turcia, gardianul căilor navigabile
Trei nave care caută mine din fiecare dintre țările de coastă și o navă de comandă vor fi acordate noii forțe operative, potrivit Ministerului turc al Apărării.
Deși marina turcă dispune de capacități moderne de eliminare a minelor, pe care România și Bulgaria le vor sprijini, experții spun că provocarea cu care se confruntă aliații din NATO este destul de mare.
„Locația și numărul minelor marine sunt necunoscute și trebuie mai întâi să le detectezi; trebuie să le cauți și să le distrugi, iar acest lucru necesită timp”, avertizează analistul naval Ozberk.
Având în vedere că Marea Neagră este o rută comercială vitală, Regatul Unit a oferit și ea Ucrainei două nave care pot elimina minele, dar Ankara a refuzat să le permită tranzitarea în apele ei.
„Există unele presiuni din partea aliaților NATO, cum ar fi Regatul Unit, pentru a ajuta militar Ucraina. Însă, în conformitate cu Convenția de la Montreux, Turcia nu și-a dat acordul”, explică consilierul prezidențial Casin.
Turcia controlează accesul la Marea Neagră încă din 1936, în conformitate cu convenția internațională și blochează intrarea tuturor navelor de război din Ucraina. Casin afirmă că această poziție nu se va schimba.
„Dacă acordați permisiunea aliaților britanici sau americani, atunci Rusia va concur, spunând „fac parte din regimul de la Montreux, voi trimite noi nave de luptă”, susține el. „Iar acesta este începutul unui război în Marea Neagră între navele NATO și navele rusești”.
În timp ce Turcia este membră a NATO, analiștii spun că încearcă să se împartă între cele două parți ale războiului din Ucraina în încercarea de ține sub control conflictul. Eliminarea pericolului reprezentat de mine este văzută drept un mic pas spre acest obiectiv, deși este vital pentru comerțul mondial.