”Asigurarea pentru consumatori a mijloacelor de a acționa în favoarea tranziției ecologice” este scopul directivei adoptate, cu o largă majoritate, de Parlamentul European. Textul interzice în mod special declarațiile de mediu înșelătoare afișate pe produse, transmite corespondentul special RFI la Strasbourg, Anastasia Becchio.

”Produs verde”, ,,biodegradabil”, ,,100% natural” – toate aceste specificații vor fi interzise dacă nu sunt însoțite de dovezi. Acesta este unul dintre obiectivele actului normativ, care interzice, de asemenea, afirmațiile referitoare la impactul neutru sau pozitiv asupra mediului, după cum explică eurodeputatul David Cormand: ,,În 99% din cazuri, atunci când o companie spune că produsul «este neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon», de fapt, ea «compensează»: există emisii de gaze cu efect de seră, dar compania va planta trei copaci pentru a spune că este neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon. Este foarte bine să plantezi copaci, dar obiectivul este să nu mai emitem gaze cu efect de seră, nu să continuăm să le emitem și să spunem că le compensăm. Așa că [n.r. această retorică] va fi interzisă”, relatează RFI România.

Promisiunile referitoare la viitoarele performanțe de mediu vor trebui să fie însoțite de un plan realist și examinat independent. Și doar etichetele de mediu bazate pe sisteme de certificare aprobate sau stabilite de autorități vor fi permise. ,,Scopul este de a îmbunătăți controlul etichetelor ,,auto-certificate”: de acum înainte, acestea vor trebui să fie certificate de o autoritate independentă, iar companiile vor trebui să dovedească trasabilitatea produselor lor”, continuă ecologistul.

Printre alte ambiții ale textului se numără: garantarea informațiilor referitoare la fiabilitatea produselor și limitarea uzurii programate. Pentru europarlamentarul socialist croat Biljana Borzan, raportor al textului, ,,aceasta este o problemă de maxim interes pentru cetățenii țării mele. Am fost contactată de multe ori pe această temă. Stricarea unui aparat electric reprezintă un cost major pentru fiecare gospodărie din Croația. Aceasta poate costa mai mult decât salariul mediu. Datorită acestei noi legi, industria nu va mai profita de pe urma fabricării de bunuri de consum care se strică imediat după expirarea perioadei de garanție”.

Coaliția de ONG-uri de mediu ECOS (Coaliția de Mediu pentru Standarde) a salutat adoptarea textului, dar a considerat că acesta ,,se bazează în mare măsură pe o supraveghere atentă a pieței, care în prezent este insuficientă”.

Reuniți în sesiune plenară la Strasbourg, deputații europeni au ratificat cu 593 de voturi (21 împotrivă, 14 abțineri) acordul deja încheiat în septembrie anul trecut între statele membre și Parlamentul European cu privire la această nouă legislație. După ce va fi aprobată de Consiliu, directiva va intra în vigoare. Statele membre vor avea apoi la dispoziție doi ani pentru a o pune în aplicare.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply