Instituțiile de învățământ special din județul Cluj au sărbătorit, ca în fiecare an, Ziua Națională a României.

Astfel, la Liceul Tehnologic Special Dej au fost derulate ateliere de lucru tematice în cadrul cărora au fost valorificate tradițiile românești și a fost subliniată importanța zilei de 1 Decembrie. Atelierele de lucru s-au centrat pe mai multe arii tematice, respectiv: cusături românești – activități practice, culorile drapelului național – confecționare de stegulețe și cocarde, povestiri istorice – Am fost și eu la Alba Iulia și am văzut unirea cea mare – atelier de lectură, masă de sărbătoare – atelier de gătit.

Manifestările organizate la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă “Miron Ionescu” Cluj-Napoca au cuprins un moment cultural-artistic intitulat “România, țara mea!” susținut de elevi ai claselor de gimnaziu, o expoziție cu desene și colaje realizate de către toți cursanții școlii cu tema “România la ceas de sărbătoare”, precum și activități didactice de marcare a Zilei Naționale, la nivelul fiecărei clase – link expoziție virtuală https://emaze.link/@RWFTFFK.

Conștientizarea și consolidarea sentimentului de apartenență națională au reprezentat obiectivele acțiunilor întreprinse la Scoala Gimnaziala Speciala Transilvania. În acest sens, au fost organizate ateliere de manualitate, unde au fost țesute semne de carte în culorile drapelului, ateliere de broderie, unde s-a analizat și discutat despre portul popular românesc, activitatea intitulată „România, țara mea!”, în cadrul căreia s-au cântat cântece, s-au recitat poezii și s-a discutat despre personalități istorice, mari compozitori și poeți români.

La Școala Profesională Specială SAMUS, Cluj-Napoca, Ziua de 1 Decembrie a fost marcată printr-o multitudine de activități precum: alcătuirea unui banner foto, conținând curiozități despre România, ateliere de scriere cu titlul „Scrisoare pentru țara mea”, realizarea unor împletituri din păr, diferențiate în funcție de zona de proveniență, pregătirea unor produse de patiserie având însemnele României.

Proiectul de la Liceul Tehnologic Special pentru Deficienti de Auz Cluj-Napoca – „România, o poveste…” a adus în prim plan semnificațiile zilei de 1 Decembrie 1918 și figura marilor personalități care au făcut posibilă unirea tuturor românilor. A fost pus accent pe cunoaşterea unor elemente și valori de istorie, geografie, religie care definesc portretul spiritual al poporului român și pe stimularea dorinţei de cunoaştere a realizărilor strămoşilor şi mândria faţă de trecutul istoric al acestor meleaguri şi al acestui popor.
Au urmat momentele artistice susținute de elevi pe scenă: dans popular, recitaluri de poezie, susținerea lucrărilor artistice și practice de către fiecare echipă. Elevii claselor a I-a A, a III-a A și a VI-a B au realizat, în afara orelor de curs, împreună cu profesorii coordonatori, desene, crafturi, felicitări și au recitat poezii cu tematica „1 Decembrie – ziua patriei noastre”. Au purtat mândri brățări cu tricolorul României, iar la finalul activităților s-au prins într-o horă a prieteniei, simbolul libertății românilor.
Portofoliul proiectului a constat în prezentarea expusă, produsele intelectuale realizate de elevi, expoziția de postere și alte lucrări artistice și practice, realizată în coridorul școlii.

În cadrul Centrului Școlar pentru Educatie Incluziva, Cluj-Napoca a devenit o tradiție sărbătorirea Zilei Naționale a României. Cu mic cu mare, de la învățământul preșcolar, la cel primar și gimnazial s-au mobilizat pentru a sădi în sufletul tinerilor dragostea și respectul față de țară și considerația care se cuvine celor care au murit pentru ca românii să aibe un pământ al lor, numit ROMÂNIA și o limbă română care să le contureze identitatea. Elevii și profesorii au marcat această zi simbolică prin activițăți deosebite: ateliere de lectură, în care s-au citit legende cu conţinut istoric: ,,Legenda steagului românesc”, ,,Legenda tricolorului”, s-au confecționat steaguri și cocarde tricolore, colaje, s-a cântat și jucat Hora Unirii.

Pentru omagierea Zilei Naționale a României, în cadrul liceului Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca a avut loc o activitate cu tematică istorică în sala festivă a școlii. Acțiunea a cuprins o prezentare istorică a Marii Uniri, urmată de două programe culturale susținute de grupul vocal ,,EXCELSIOR ” al liceului și grupul de folk.

Manifestările dedicate acestui eveniment deosebit, demarate de cadrele didactice și preșcolarii de la Gradinita Speciala au cuprins activități care au exprimat imaginaţia creatoare prin: confecţionarea de evantaie și ghirlande tricolore, de steguleţe tricolore, realizarea de postere, colaje sub titlul ”La mulți ani, Românie dragă!”

Ziua Națională a României a fost marcată și la Școala Gimnazială Specială Huedin. Cursanții au intonat Imnul de stat al României ”Deșteapă-te, române!” și cântece patriotice, au vizionat materiale audio-video și au discutat despre semnificația Zilei de 1 Decembrie, au colorat imagini reprezentative în culorile steagului: roșu, galben și albastru, au confecționat stegulețe și costume populare, au pictat și decorat figurine din ipsos. Un accent deosebit s-a pus pe prezentarea portului popular tradițional din zona Ardealului și din alte regiuni ale țării, au recitat poezii patriotice și s-au bucurat împreună la ceas de sărbătoare.
Toate aceste activități au urmărit îmbogățirea cunoștințelor despre istoria poporului român, dar și stimularea dorinței de cunoaștere a realizărilor strămoșilor și mândria față de trecutul istoric al acestor meleaguri și oameni.

În contextul sărbătoririi Zilei Naționale a României – 1 Decembrie, specialiștii de la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Cluj s-au implicat activ în organizarea și derularea activităților cu preșcolarii, elevii și părinții, în echipă cu cadrele didactice, din unitățile de învățământ în care își desfășoară activitatea.
Amintim câteva dintre acestea: 1 Decembrie. Legenda tricolorului – activități desfășurate la Liceul Teoretic ”Onisifor Ghibu” Cluj-Napoca; Activități festive de celebrare a zilei de 1 Decembrie – Școala Gimnazială Dăbâca, Colegiul Național ”George Barițiu” Cluj-Napoca; Ce mă bucură legat de faptul că sunt român? – tematică abordată în cadrul activităților de la Liceul de Informatică ”Tiberiu Popoviciu” Cluj-Napoca; Concursul ”Alexandru Vaida-Voevod, patronul spiritual al școlii” și festivitatea aniversară, organizate la Școala Gimnazială ”Alexandru Vaida-Voevod” Cluj-Napoca; Mândru că sunt român – tradiții și obiceiuri, la Liceul Teoretic ”Dumitru Tăuțan” din Florești.

Comments

comments

Leave a Reply