Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Cluj a organizat o întâlnire de lucru în cadrul campaniei naționale de conștientizare și informare a tinerilor care au împlinit vârsta de 17 ani, beneficiari ai sistemului de protecție specială, cu privire la drepturile de care pot beneficia, în baza legislației privind protecția și promovarea drepturilor copilului și obligațiile ce le revin.
Astfel, decizia de a rămâne în continuare în sistemul de protecție până la finalizarea unei forme de învățământ la zi, dar nu mai mult de împlinirea vârstei de 26 de ani, sau de a opta pentru îndemnizația lunară, trebuie să le aparțină tinerilor, de aceea aceste întâlniri sunt extrem de importante deoarece pot să răspundă tuturor întrebărilor și nelămuririlor acestora, susțin organizatorii.
Campania este demarată de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, în vederea prelucrării prevederilor Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.
Având în vedere faptul că profesioniștii din cadrul DGASPC Cluj au organizat mai multe întâlniri de informare și consiliere cu tinerii din sistemul de protecție, încă din toamna anului trecut, până la momentul de față, 101 tineri cu vârsta de peste 18 ani au optat pentru indemnizația lunară.
Posibilitatea oferită tinerilor din sistemul de protecție de legislația actuală, aceea de a primi lunar o indemnizație pe perioada studiilor la zi sau accesând un loc de muncă, dar nu mai mult de 26 de ani, începând din anul 2022, a ajutat mulți tineri să decidă pentru viitorul lor și pentru integrarea în societate.