Prorectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) pentru cercetare științifică, prof. univ. dr. Adrian Petrușel, a semnat, la sediul Guvernului României, în prezența premierului, a miniștrilor cercetării și educației, precum și a altor oficialități, contractele de finanțare pentru derularea în UBB a 12 proiecte câștigate prin competiție de cercetători de top din străinătate, cu un buget total de aproape 17 milioane de EURO (cel mai mare atras până acum de o instituție din țară în acest program).

Programul (PNRR – I8) s-a adresat cercetătorilor din străinătate, inclusiv cercetătorilor români din diaspora, pentru începerea sau revenirea la o carieră de cercetare în România. Așteptarea este ca în jurul acestor vârfuri să se dezvolte apoi grupuri de cercetare de excelență în domenii științifice strategice. Demersul contribuie astfel la obiectivele prevăzute în Strategia Națională de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă.

„Le urez colegilor din străinătate bun venit în comunitatea UBB și mă bucur că au ales UBB ca o altă Alma Mater în cercetarea științifică avansată. UBB este în prezent cea mai complexă (prin numărul de domenii academice și profilul multicultural), cea mai mare, cea mai veche și una dintre cele mai bune comunități academice din țară. Veți găsi aici o cultură academică modernă, certificată pentru setul de bune practici academice internaționale de Comisia Europeană prin distincția „Human Resources Excellence in Research” (ex. cadru de implementare pentru Carta & Codul cercetătorului european). Sunt convins că vom învăța unii de la alții, iar în timp performanța și cultura academică a comunității UBB vor avea de câștigat prin acești noi colegi. UBB este de mulți ani o instituție magnet, care atrage studenți și personal academic din toată țara, iar acum, prin acest succes, devenim un magnet nu doar pentru studenți și cadre didactice internaționale, ci și pentru cercetători internaționali de top, ceea ce întărește statutul „world-class” al UBB – de universitate internațională/globală –, statut confirmat independent prin auditul internațional QS încă din 2021”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *