În baza fenomenului ChatGPT stau zeci de mii de cipuri electronice scumpe și sofisticate, care au devenit o miză majoră pentru giganții tehnologici implicați în cursa pentru inteligența artificială, din Silicon Valley, până în Taiwan, scrie France24 care citează o analiză AFP.

De când interfața generativă IA a cucerit milioane de oameni cu capacitatea sa de a crea orice tip de text cu o simplă comandă, start-up-ul OpenAI, căruia îi este atribuită crearea acestui limbaj de programare, și principalul său investitor Microsoft au preluat supremația în domeniu, potrivit RFI România.

„Dar singurii care fac bani sunt Nvidia”, spune Alan Priestley, analist la Gartner. Microsoft a integrat inteligența artificială în multe servicii online, dar „nu și-au dat seama încă cum să obțină venituri suplimentare din asta”.

Producția majorității covârșitoare de semiconductori utilizați pentru a crea modele de inteligență artificială în lume depinde de două companii, Nvidia, companie californiană, pentru proiectare, și compania TSMC, pentru producție.

Compania Nvidia este cunoscută pentru procesoarele sale grafice („GPU-urile”), pentru jocuri video de înaltă rezoluție sau face videoconferințe.

Dar aceste cipuri capabile să proceseze cantități mari de date, care au făcut posibilă apariția ultimei generații de inteligență artificială, sunt obiectul concurenței între giganții din domeniul tehnologiei și chiar o problemă de securitate națională în ochii anumitor guverne.

“Inteligența artificială se află într-un punct de inflexiune. Capacitățile și versatilitatea sa generează un sentiment de urgență pentru a dezvolta și implementa inteligența artificială în întreprinderi”, a afirmat Jensen Huang, CEO al Nvidia, în februarie, într-o conferință.

„Există un apetit uriaș” pentru aceste cipuri, confirmă analistul independent Jack Gold. „Nvidia spune că le poate furniza, dar nu știu dacă este adevărat”.

Și chiar dacă ar putea, nu toate organizațiile au mijloace necesare pentru a-și procura aceste cipuri. „Tehnologiile suficient de avansate pentru a genera inteligență artificială pot costa sute de mii de dolari”, spune expertul. Ca să nu mai vorbim de consumul de energie.

Intel, compania americană numărul unu în domeniul producției de semiconductori, care proiectează și produce componente, a rămas în urmă.

„S-au bazat pe succesul anterior”, a spus Jack Gold, analist independent, pentru AFP. „Încearcă să producă cipuri care să poată concura cu cele produse de Nvidia, dar este o zonă nouă pentru ei, nu au mai produs acest tip de procesoare grafice de mai bine de zece ani”.

Grupul californian produce cipuri pentru inteligență artificială, mai puțin sofisticate, dar esențiale pentru multe tipuri de echipamente informatice, în special pentru cloud.

„Lucrăm la democratizarea inteligenței artificiale”, a spus CEO-ul Intel, Pat Gelsinger, analiştilor. Potrivit acestuia, unele abilități ale inteligenței artificiale vor migra de la servere la computere, unde Intel „are clar un avantaj”.

Giganții tehnologiei lucrează și la crearea propriilor componente. Potrivit site-ului specializat The Information, Microsoft lucrează încă din 2019 la crearea un cip numit Athena, care ar trebui să îi permită să economisească bani. Reprezentanții grupului au fost contactați, însă nu au confirmat acest lucru.

„Concurența este acerbă în acest ecosistem”, rezumă Jack Gold.

În septembrie anul trecut, Joe Biden a asigurat că fabricarea acestor cipuri din ce în ce mai sofisticate era o chestiune de „securitate națională”, în special în fața ambițiilor chineze.

Joe Biden venise să inaugureze construcția unei fabrici de semiconductori în Ohio și să laude o lege adoptată din inițiativa sa, în urma căreia s-au acordat subvenții în valoare de 52 de miliarde de dolari pentru a relansa producția de semiconductori.

Europa a alocat aproximativ aceleași sume de bani pentru a încuraja industria. Intel a investit masiv în producție și cercetare, pe ambele continente.

Problema țărilor occidentale este să creeze locuri de muncă dar, mai presus de toate, să garanteze că vor fi capabile să furnizeze componentele electronice pentru smartphone-uri, mașini, frigidere, etc.

„Doamne ferește, dar dacă China ar ataca vreodată Taiwan și TSMC ar înceta să mai fabrice cipuri, producția mondială ar fi redusă cu aproximativ 80%”, remarcă Jack Gold.

Pentru că diversificarea va lua timp. „Este nevoie de 3-4 ani pentru a construi o nouă fabrică specializată”, insistă analistul.

Dornică să-și păstreze poziția de lider în domeniul producției de cipuri de ultimă generație, sinonime cu progresele inteligenței artificiale, Statele Unite au luat măsuri și pentru a restricționa accesul Chinei la tehnologiile esențiale pentru fabricarea semiconductorilor…

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *