Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) anunţă organizarea mai multor campanii gratuite de testare pentru depistarea persoanelor infectate cu virusul hepatitic B sau C.

Acţiunea face parte din Săptămâna Europeană a Testării şi se vor desfăşura în perioada 17 – 31 mai 2023, în judeţele Braşov, Argeş, Cluj şi Giurgiu.

„Ne bucurăm să luăm parte, din nou, la această iniţiativă europeană de mare succes care a pornit acum 10 ani ca un eveniment anual, iar astăzi se poate lăuda cu două campanii în perioada primăverii şi toamnei. Obiectivul nostru actual este de a face mai multe testări în cadrul grupurilor vulnerabile şi în zonele în care trăiesc comunităţi defavorizate”, explică preşedintele APAH-RO, Marinela Debu.

Conform asociaţiei, fiecare pacient depistat trebuie să aibă acces la tratament în cel mai scurt timp posibil, pentru că numai astfel România va reuşi să atingă obiectivul OMS de eliminare a hepatitelor virale până în 2030. O altă problemă ridicată de asociaţie priveşte accesul la terapia antivirală indicată de medic fără a exista niciun fel de pauze.

Datele sondaj de opinie, în rândul pacienţilor cu diverse afecţiuni hepatice,  arată că peste 36% dintre aceştia au fost nevoiţi să îşi amâne începerea tratamentului antiviral, chiar dacă au avut recomandare de la medic, din cauza absenţei terapiei specifice sau pentru că nu era compensată integral în termen util. Cei mai mulţi pacienţi au beneficiat de tratament antiviral pentru hepatita C, peste 38%, un procent de 20% pentru hepatita B şi 7% pentru coinfecţia B plus Delta.

Săptămâna Europeană a Testării este o campanie care încurajează eforturile de testare şi promovează conştientizarea cu privire la beneficiile testării precoce pentru hepatită.

Comments

comments

Leave a Reply