Un francez s-a îmbarcat într-o expediție solo de canotaj, care a pornit din Polonia și va ajunge în Franța, pentru a pune în evidență nivelul de poluare a căilor navigabile din Europa, potrivit RFI România.

Christophe Gruault a pornit luni din capitala poloneză Varșovia într-o barcă cu vâsle personalizată, lungă de șase metri și cu o lățime de numai 60 de centimetri, și speră să ajungă la Paris pe 18 iunie.

Traseul său, de 2.023 km, va trece prin cinci țări: Polonia, Germania, Olanda, Belgia și Franța, și îl va purta de-a lungul a 22 dintre râurile și fluviile continentului.

„Scopul expediției este de a arăta că ceea ce este frumos este fragil și că ceea ce este fragil trebuie îngrijit”, a declarat bărbatul în vârstă de 58 de ani pentru agenția de presă franceză AFP, cu puțin timp înainte de a pleca de pe malul fluviului Vistula.

„Voi extrage mostre de ADN din mediu pe care le voi trimite oamenilor de știință”, a spus Cristophe Gruault.

Expediția este întreprinsă cu sprijinul Muzeului Național de Istorie Naturală din Paris, unde cercetătorii vor studia mostrele și observațiile primite de la Cristophe Gruault.

Pentru Denis Duclos, director al departamentrului de relații europene și internaționale al muzeului, expediția oferă o mai bună cunoaștere a stării principalelor căi navigabile ale Europei.

„Va fi interesant să se preleveze mostre înainte de intrarea în marile orașe de pe traseu și după ieșirea din aceste orașe, pentru a vedea dacă orașele au vreo consecință asupra ameliorării poluării”, a declarat Denis Duclos pentru AFP.

Pentru a-i ușura sarcina, echipa exploratorului i-a echipat barca cu un sistem de inversare a mișcării vâslelor, care permite canotorului să poată privi înainte, „un sistem unic în lume”, a adăugat Cristophe Gruault.

Acesta plănuiește să vâslească până la 50 de km pe zi, ceea ce, spune el, a necesitat îmbunătățirea aptitudinii sale fizice.

„În primul rând, a trebuit să-mi echilibrez corpul și să lucrez la mușchi pentru a dezvolta forță, să pun niște mușchi pe oase”, a spus Cristophe Gruault.

Nivelul de poluare a râurilor și fluviilor din Polonia a ajuns în centrul atenției anul trecut, în iulie, când aproape 250 de tone de pești morți au fost scoase din râul Oder, care străbate Polonia și Germania.

Autoritățile poloneze au declarat ulterior că algele toxice sunt de vină. Ele au exclus posibilitatea ca poluarea industrială să fie cauza.

Dar autoritățile germane au numit întâmplarea „un dezastru ecologic provocat de om”. Ele au afirmat că dezvoltarea algelor a fost declanșată de introducerea sării în ape.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply