Piața pompelor de căldură va crește la 14 milioane de unități instalate în Europa până în 2030, dintre care aproximativ 10 milioane vor fi sisteme hidronice de încălzire, estimează experții unei companii. Astfel, 7 din 10 locuințe la nivel european vor fi dotate cu o pompă de căldură, comparativ cu 2 din 10 în prezent. România se aliniază tendințelor de creștere, cu o triplare a vânzărilor în ultimul an, iar specialiștii  estimează că tendința ascendentă a vânzărilor va continua și în 2023.

Pe măsură ce guvernele devin proactive în ceea ce privește sustenabilitatea pe termen lung și încep să implementeze strategii pentru atingerea neutralității din punct de vedere al emisiilor de carbon, pompele de căldură câștigă o cotă din ce în ce mai mare din piața europeană de încălzire. Una dintre cele mai inteligente tehnologii de încălzire disponibile în momentul actual, pompele de căldură asigură cel mai avantajos mix între eficiență ridicată, cele mai mici costuri de funcționare, confort unic și durabilitate, fiind o soluție de patru ori mai eficientă decât alternativele tradiționale.

Piața pompelor de căldură, care a crescut într-un ritm constant în perioada 2010 – 2020, a accelerat pe fondul introducerii Green Deal și sub influența planului REPowerEU, până la 1,6 milioane de unități instalate în 2022. Tendința ascendentă va continua și în următorii ani, cred experții companiei Daikin, care estimează că vor fi instalate până la 3,5 milioane de pompe de căldură anual.

„Pompele de căldură reprezintă una dintre tehnologiile cheie pentru a realiza tranziția energetică în Europa, prin urmare, în multe dintre piețele europene, guvernele oferă stimulente și subvenții atractive pentru a face mai ușor pentru proprietarii de locuințe procesul de înlocuire a vechilor sisteme de încălzire, cu petrol și gaz sau pe bază de alți combustibili fosili poluanți. Daikin își consolidează poziția de lider în piața pompelor de căldură, atât prin investiții în extinderea capacităților de producție, cât și prin creșterea numărului de noi locuri de muncă, iar noua fabrică din Polonia ne va ajuta să răspundem prompt cererii în creștere a pieței locale, oferind consumatorului român produse de calitate fabricate în Europa”, spune Daniel Vasile, director în cadrul Daikin România.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *