Potrivit datelor statistice furnizate de către Globocan, cancerul colorectal este tipul de cancer cu incidența cea mai mare în România în rândul populației generale.

Aceeași sursă arată că în 2020, 98.886 români au fost diagnosticaţi cu cancer. Dintre aceştia, 13.000 sunt cazuri noi de cancer colorectal.

Următoarele tipuri cu cea mai mare incidență sunt cancerul pulmonar şi cel de prostată.

Dieta neadecvată (bogată în grăsimi și cu puține fibre), fumatul, consumul în exces de alcool, sedentarismul, istoricul familial, ori bolile inflamatorii intestinale sunt principalii factorii care contribuie la dezvoltarea acestei afecțiuni.

Vestea buna este faptul că dacă este diagnosticat din timp, cancerul de colon poate fi tratat, un rol esențial în acest sens revenind testelor de screening.

Medicii recomandă ca investigațiile de screening să înceapă în jurul vârstei de 45 de ani, în lipsa manifestărilor clinice – constipație sau diaree, dureri abdominale, crampe, senzație de balonare și de defecație incompletă, prezența sângelui în scaun și mai repede în cazul prezenței simptomatologiei.

Comments

comments

Leave a Reply