Europa se află în prezent în avangarda sectorului energetic bazat pe de hidrogen. Dar China și Statele Unite s-au lansat într-o adevărată cursă de urmărire a europenilor. Revista germană “Der Spiegel” se îngrijorează că Europa ar putea să-și piardă avansul. În plus, criza energetică ar putea avea un impact negativ extrem de puternic asupra economiei germane, se tem analiștii și industriașii din această țară, potrivit RFI România.

De ani de zile, companiile europene sunt lideri de piață și de tehnologie în sectorul hidrogenului, considerat unul extraordinar de promițător.

Dar, în timp ce europenii se pierd în discuții privind reglementarea viitorului sector al hidrogenului, companiile chinezești depun eforturi susținute pentru a se impune pe piață.

Revista germană Der Spiegel îl citează pe Bernd Heid, partener la firma de consultanță McKinsey, care avertizează că “Europa riscă să vadă cum îi scapă printre degete ceea ce ar putea fi o industrie ecologică de ultimă oră”.

Deocamdată, “componentele esențiale ale tehnologiei hidrogenului” sunt încă fabricate în mare parte în sectorul manufacturier, în serii mici. Iar europenii sunt încă bine plasați pe această piață în creștere.

Dar în ultimii zece ani, ponderea Chinei în exporturile internaționale de electrolizoare a sărit la peste 25%, potrivit cifrelor care urmează să fie publicate de Institutul pentru Economie Germană (IW). În același timp, cota din Germania s-a redus la mai puțin de 9%.

Pentru a face față avalanșei de echipamente chinezești ieftine, industria europeană trebuie să stimuleze producția de masă cât mai curând posibil, sunt de părere analiștii

De partea sa, președintele american Joe Biden a promis subvenții uriașe pentru proiectele pe bază de hidrogen, cu condiția ca producătorii să își localizeze unitățile de producție în SUA, ceea ce penalizează în principal IMM-urile europene care nu au capacitatea sau dorința de a se reloca.

În acest timp, Germania, cea mai mare economie a UE, se îndreaptă spre un viitor sumbru, titrează Euractiv, care citează mai multe publicații germane.

Ziarul popular BILD citează un document care provine de la Comisia Europeană  potrivit căruia industriile energointensive, inclusiv sectoarele auto și chimia de înaltă performanță vor fi puternic afectate de creșterea prețurilor la energie.

Lideri industriali precum BASF, BMW sau Volkswagen au anunțat deja relocalizări și investiții în străinătate, precizează la rândul său săptămânalul german Focus.

Documentul citat în presa germană subliniază că evoluția prețurilor are un impact devastator asupra investițiilor Germaniei în tranziția ecologică și digitală, în ciuda angajamentului Berlinului de a asigura 80% din mixul de energie din surse regenerabile până în 2030.

Ca răspuns la actualele preocupări, Comisia Europeană a prezentat recent “Planul industrial Green Deal” pentru a contracara măsurile protecționiste americane . Planul a fost salutat de coaliția germană de guvernare și de industrie.

Dar statele rămân divizate în ceea ce privește așa-numitul “Fond european de suveranitate”. Multe dintre ele nu sunt de acord să utilizeze mai mult din datoria comună a UE pentru stimularea proiectelor de energie regenerabilă.

Pentru a stimula capacitatea de producție de energie regenerabilă a UE, se așteaptă ca în această săptămână Comisia să prezinte un nou regulament privind industriile sustenabile.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *