Reintroducerea examenului de admitere a elevilor în treapta liceala este vizată de către Noua Lege a Educației.

Astfel, conform proiectului de lege pentru învățământului preuniversitar, proiect care a fost prezentat de ministrul Ligia Deca, liceele din întreaga țară ar putea organiza concurs de admitere pe 90% din locuri.

Acest lucru ar însemna că elevii ar putea susține un examen separat de Evaluarea Națională pentru a obține un loc la liceul dorit.

Decizia organizării unei probe separate de admitere, însă, ar urma să fie una exclusiv a unității de învățământ, care va trebui să anunțe subiectele cu un an înainte.

Prin urmare, instituțiile de învățământ liceal pot opta pentru admitere sau pot decide să rămână doar pe repartizarea computerizată, ca în prezent.

Totodată, Ministerul Educației ar urma să conceapă subiecte cu un grad de dificultate mai mare decât cele de la Evaluarea Națională pentru toate disciplinele, iar liceele vor da elevilor câte două teste, în funcție de profil. Pentru profilul real, specializarea matematică-informatică, de exemplu, toate liceele care organizează admitere pentru aceste clase vor da subiectele făcute pentru disciplinele informatică și matematică. La specializările științele naturii, subiectelor vor fi din chimie și biologie sau matematică și biologie, spre exemplu. Elevii care nu au reușit să ocupe un loc într-un liceu prin procedura de admitere prin concurs sau care nu s-au înscris la concursul de admitere în niciun liceu participă automat la repartizarea computerizată care are loc imediat după concursul de admitere la liceu, pe baza rezultatelor de la Evaluarea Națională.

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *