90.000 de europeni por muri anual, până în 2100, din cauza valurilor de caniculă, avertizează Agenția Europeană de Mediu. Schimbările climatice expun, totodată, Europa, bolilor infecțioase precum malaria și febra dengue, potrivit RFI România.

Agenția Europeană de Mediu a avertizat că valurile de căldură pot ucide anual 90.000 de europeni dacă nu se iau măsuri. Avertismentul vine în contextul în care, potrivit unui raport publicat de Organizația Mondială a Sănătății, cel puțin 15.000 de decese pot fi atribuite, până în prezent, vremii caniculare din Europa, potrivit AFP.

Cele trei luni din iunie până în august au fost cele mai călduroase din Europa și, ca urmare a căldurii record, continentul a cunoscut cea mai gravă secetă din Evul Mediu încoace.

“Fără o adaptare și în condițiile unui scenariu de încălzire globală de 3 grade Celsius până în 2100, 90.000 de europeni ar putea muri anual din cauza căldurii extreme”, a precizat AEM, potrivit Mediafax.ro. Numărul scade la 30.000 dacă încălzirea este limitată la 1,5 C. Potrivit agenției, între 1980 și 2020, 129.000 de europeni au murit din cauze asociate caniculei.

Este de așteptat ca acest număr să crească în următorii ani, în special în sudul continentului, din cauza valurilor de căldură mai frecvente legate de schimbările climatice, a îmbătrânirii populației și a urbanizării în creștere, a precizat agenția. Dincolo de amenințarea reprezentată de căldura în sine, Agenția Europeană de Mediu a avertizat că schimbările climatice ar putea crește, de asemenea, expunerea Europei la boli infecțioase precum malaria.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *