Pacienții oncologici din România au obținut o mare victorie în instanță. Judecătorii au decis că autoritățile sanitare trebuie să deconteze procedura numită radioterapie stereotactică. Este vorba de una dintre cele mai moderne și mai eficiente proceduri în tratarea cancerului. În mod paradoxal, această terapie nu era decontată dacă era efectuată într-un spital din România, dar, dacă era făcută în străinătate, autoritățile române plăteau costul ei.

Pacienții oncologici din România au cerut în instanță și au obținut decontarea uneia dintre cele mai eficiente proceduri: radioterapia stereotactică. Există spitale care efectuează deja această procedură, însă în regim privat. Pacienții erau obligați să plătească din buzunar costul acestei proceduri, pentru că, din motive birocratice, autoritățile române refuzau să o deconteze. Însă ele decontau exact aceeași procedură, dacă era efectuată în străinătate, spune medicul Adrian Udrea, prezent la Via Cluj TV.

Radioterapia stereotactică sporește considerabil șansele de supraviețuire pentru pacienți, mai spune medicul oncolog Adrian Udrea.

Dacă în străinătate, costul terapiei poate ajunge la câteva mii de euro, la care se adaugă costurile de transport, masă și cazare, în România, prețul va fi de câteva ori mai mic, estimează medicii. Acum, marea provocare este pregătirea unui număr suficient de specialiști în radioterapie stereotactică, în așa fel încât această procedură să devină disponibilă în cât mai multe centre medicale din țară. 

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply