Inteligența artificială schimbă medicina viitorului. Universități, cercetători independenți și companii din domeniul IT-ului lucrează la aplicații informatice menite să ușureze munca medicilor. Aceste aplicații vor ușura diagnosticarea, interpretarea imagisticii medicale și elaborarea schemelor de tratament. În acest mod, spun informaticienii, tehnologia este pusă încă o dată în serviciul umanității.
Medicina viitorului se va baza într-o măsură mult mai mare pe aplicații informatice. Este vorba de aplicații care înglobează algoritmi de inteligență artificială, capabili să învețe din interacțiunea cu medicii experimentați și să îi ajute pe medicii aflați la început de drum, spune lectorul universitar Elena Ovreiu, prezentă la Via Cluj TV.
Astfel de aplicații sunt dezvoltate în mod concret și în România. De exemplu, o echipă interdisciplinară care include ingineri de software și medici dezvoltă o aplicație menită să ajute personalul medical să interpreteze radiografiile, spune reprezentantul echipei, Bogdan Bercean.
Noile aplicații medicale vor contribui la creșterea numărului de vieți salvate și a numărului de pacienți vindecați. Ele vor avea și un impact asupra economiei, spun specialiștii în software. Descoperirea și tratarea la timp a unor boli vor reduce cheltuielile din domeniul medical, iar vindecarea pacienților va însemna că economia va avea la dispoziție mai multă forță de muncă.