În cadrul unui centru deschis în această săptămână la Spitalul de Neurochirurgie din Iași, bolnavii diagnosticați cu patologii ale sistemului nervos sau cu tumori pot fi tratați fără bisturiu. Și se întorc acasă în doar câteva ore după tratament. Dacă în București sunt în medie 500 de bolnavi pe an care trec prin această procedură, managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iași spune că poate trata o mie de bolnavi pe an, potrivit RFI România.

Pacientul numărul unu al centrului, un bărbat înalt, a povestit cu vocea tremurândă că a acceptat fără să șovăie tratamentul propus: „ Șansa pe care am avut-o de a mă reface atât de repede, de a mă vindeca fără bisturiu am acceptat-o. Vedeam dublu și mi s-a explicat această nouă tehnologie . Am acceptat din prima, având încredere.

Și Dumnezeu face minuni prin mâna doctorilor. Imediat după a doua ședință pe care am avut-o , mi-a revenit vederea la normal. Sunt bine, sunt normal. Văd bine, la fel ca înainte și Doamne ajută! ”

Noua tehnologie tratează un spectru larg de tumori cerebrale și patologii ale sistemului nervos central și periferic. Tehnologia este nonivazivă după cum a explicat managerul Spitalului de Neurochirurgie, Lucian Eva:

“Putem vorbi de îngrijire de clasă mondială, tratament nedureros, ghidat de computer, care furnizează radiații foarte concentrate tumorilor sau altor leziuni din creier.

Despre radiochirurgie sunt multe de spus. Dar pot să vă spun doar că este un alt instrument în mâna unui chirurg avizat. Pentru pacienți, poate însemna diferența între viață și moarte. Este una dintre cele mai sigure intervenții și mai eficiente în îngrijirea pacienților cu afecțiuni ale creierului.

Practic, aproape toate leziunile care apar la nivelul creierului pot fi tratate cu acest tip de terapie. Nu este un panaceu. În România, astăzi, sunt aproximativ 7600 de pacienți care ar putea fi tratați anual cu ajutorul acestui tip de radioterapie. Centrul de la București, unde colegii noștri de peste 10 ani utilizează această tehnologie, reușește să trateze în jur de 500 de pacienți pe an. Deci vedeți câți ar mai putea beneficia de acest tip de tratament?

Noi ne-am propus ca, la maximum de utilizare a tehnologiei, să reușim să iradiem aproximativ 1000 de pacienți pe an. Pacienții se vor întoarce acasă alături de cei dragi, imediat după intervenție, în aceeași zi”.

Practic, este creată o mască moale asemănătoare cu o plasă. Masca este unică pentru fiecare pacient. Se realizează o scanare tomografică care asigură precizia fasciculelor de radiație. Este realizat un plan de tratament personalizat.

Pacientul este treaz pe durata tratamentului, care poate fi de câteva minute până la mai mult de o oră. Masca este îndepărtată și pacienții se întorc acasă.

Tratamentul cu noua tehnologie este gratuit. Serviciile medicale sunt decontat de CJASS.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply