Absolvenții de liceu înscriși în sesiunea iunie-iulie a Bacalaureatului 2022, susțin marți, 21 iunie, examenul la proba obligatorie a profilului.
Astfel, cei care au studiat timp de 4 ani la profil real, dau examen la Matematică, iar cei care au studiat la profil uman vor da examen la Istorie. De asemenea, istoria este probă obligatorie pentru filiera vocaţională – profil artistic, toate specializările; – profil sportiv, toate specializările; – profil pedagogic, specializările: bibliotecar-documentarist, instructor-animator, instructor pentru activităţi extraşcolare, pedagog şcolar, educator-puericultor; – profil teologic, toate specializările.
Probele încep la ora 9:00. După ce vor primi subiectele, candidații vor avea la dispoziție trei ore pentru a le rezolva. La matematică, sunt patru variante de subiecte, în funcție de specializare: matematică-informatică, științe ale naturii, tehnologic și pedagogic.
După probele de Limba română, Matematică și Istorie, miercuri, 22 iunie 2022, va avea loc proba la alegere a profilului şi specializării. Proba scrisă la Limba si literatura maternă se va desfășura joi, 23 iunie 2022.
Primele rezultate vor fi afişate în data de 27 iunie 2022 până la ora 12:00. Pentru depunerea contestaţiilor a fost alocat intervalul orar 12:00 – 18:00 în aceeaşi zi. Rezultatele finale vor fi afişate pe 1 iulie 2022.
Examenul naţional de Bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii studiilor liceale care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, au susţinut toate probele scrise şi au fost notaţi cel puţin cu 5 la fiecare dintre acestea, obţinând cel puţin media 6 la probele scrise.
La nivel național, pentru prima sesiune a Bacalaureatului 2022, s-au înscris peste 117 mii de candidați, atât din promoția 2022, cât și din promoțiile anterioare.
Luni, 20 iunie 2022, absolvenții de liceu au susținut prima probă scrisă de la BAC 2022, cea de Limba și Literatura Română.
Astfel, subiectele la profilul umanist, au constat într-un text la prima vedere din Nicolae Iorga „Doamna Elena Cuza”. La subiectul I.B., au avut de scris un text de minimum 150 cuvinte în care să argumenteze „dacă întâlnirea cu o personalitate (istorică, socială, culturală etc.) produce sau nu emoție, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras din textul Doamna Elena Cuza de Nicolae Iorga, cât și la experiența personală sau culturală.
La al doilea subiect a fost o argumentare a perspectivei narative într-un text de Cezar Petrescu: ” Întunecare”.
La al treilea subiect cerința a fost de a prezenta particularitățile de construcție a unui personaj dintr-o comedie studiată.
În același timp, la profilul real, primele două subiecte au fost similare, iar al treilea subiect a constat într-un un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unei comedii studiate.