Proiectul „Ține(mă)Minte!”, demarat de Asociația Zi de Bine, în colaborare cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC Cluj) și Societatea Română Alzheimer, filiala Napoca, s-a încheiat cu succes. Prima tabără pentru bolnavii de Alzheimer din România a fost organizată la Cluj iar pacienții au participat la ateliere creative, au făcut ședințe de kinetoterapie, ergoterapie, meloterapie și multe alte activități interactive gândite de specialiști, pentru nevoile lor. Tabăra a avut în total 20 de beneficiari direcți, 10 persoane diagnosticate cu boala Alzheimer și alte forme de demență și 10 aparținători sau asistenți personali.

Tabăra s-a desfășurat în perioada 23-25 mai 2022 în satul Sălicea, județul Cluj și a cuprins o serie de activități specifice:

• Program de training pentru aparținători prin gestionarea comportamentelor problematice ( 8 module: halucinații,  idei delirante, rătăcire, refuzul de a se spăla, refuzul de a se îmbrăca, refuzul medicației, comportamente repetitive, întrebări repetitive)

• Program de stimulare cognitivă și terapie ocupațională pentru bolnavi 

• Terapie prin muzică

• Terapie prin dans 

• Activități recreative și de socializare

Bugetul necesar pentru implementarea acestui proiect a fost de 30.000 euro și a fost oferit de partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.ON România și UniCredit Bank.

Proiectul ȚINE(mă)MINTE a inclus și amenajarea unei camere senzoriale  precum și grupuri de suport pentru aparținători, atât la București cât și la Cluj. 

La Centrul Comunitar Județean Cluj a fost amenajată o cameră senzorială unde vor avea loc activități specifice, care vor stimula simțurile pacienților (vizual, auditiv, olfactiv, tactil, vestibular și proprioceptiv). Acestă cameră va ajuta la dezvoltarea activității intelectuale a bolnavilor și va încuraja relaxarea lor. În plus, va oferi pacienților stimuli senzoriali vitali care vor contribui la reglarea disfuncțiilor la nivelul sensibilității tactile, îmbunătățirea echilibrului, creșterea încrederii în sine, respectiv în valoarea acțiunilor proprii. 

La Centrul Comunitar Zi de Bine din București a fost creat și un grup de sprijin pentru aparținători, unde se vor organiza lunar întâlniri, la care vor participa atât pacienți cât și aparținătorii, familia și diverși specialiști. Participanții vor primi informații despre boală și noțiuni psiho-sociale din partea specialiștilor, dar și sprijin psihologic.

Alzheimer este o boală neurodegenerativă cronică care începe de obicei încet și se agravează treptat în timp, fiind cauza a 60–70% în bolile de demență. Cel mai frecvent simptom precoce cu care se confruntă o persoană este dificultatea de a-și aminti evenimentele recente. 

Cei care doresc să susțină proiectele realizate de Asociația Zi de Bine, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845 sau prin donarea zilei de naștere. Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza .

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply