Studenții Facultății de Horticultură din cadrul USAMV Cluj-Napoca au reușit să producă aproape 2.200 de puieți forestieri din 14 specii, printre care brad, paltin, arțar american, mesteacăn, salcâm, stejar roșu, molid sau tuia. Puieții pot fi cumpărați de la magazinele USAMV Cluj-Napoca, potrivit Via Cluj TV.

Puieții au fost produși prin regenerări naturale, din semințe recoltate de către studenți sau din butași, prin proiectul “Producerea containerizată a puieților forestieri și valorificarea lor ca specii ornamentale în amenajarea spațiilor verzi”.

Acest proiect urmărește punerea în aplicare a cunoștințelor dobândite în cadrul Disciplinei Împăduririi. Proiectul este coordonat de prof. dr. Liviu Holonec și șef lucr. Alina Truța.

Proiectul a fost început în urmă cu doi ani, iar la realizarea pieților au participat studenți din anul II și III, de la Departamentul Silvicultură al Facultății de Horticultură USAMV Cluj-Napoca.

”În silvicultură, calitatea materialului săditor are un rol hotărâtor în crearea unor arboreturi înalt productive și stabile ecologic, cu o structură și o compoziție optime. Pentru a îndeplini această cerință, se recurge la producerea și plantarea puieților cu rădăcini protejate. Utilizarea acestora în lucrările de împădurire a cunoscut în ultimele decenii o amploare deosebită pe plan mondial, în special în emisfera nordică. Puieții se obțin din semințe sau butași, în diferite tipuri de recipiente sau containere, fiind folosiți cu succes și în lucrările de amenajare a spațiilor verzi”, precizează coordonatorii proiectului, într-un comunicat de presă.

Studenții au etichetat și au pregătit ghivecele cu puieți pentru a fi comercializați.

Comments

comments

By UP News

Leave a Reply